fbpx
Сьогодні
Фото 12:29 15 Січ 2022

На півдні Антарктики у морі знайшли найбільше місце розмноження крижаної риби

Біля шельфового льодовика Фільхнер на півдні Антарктичного моря Уедделл дослідницька група виявила найбільшу в світі зону розведення крижаної риби

Про це повідомляє німецький Інститут Альфреда Вегенера з полярних та морських досліджень. Результати експедиції опублікували у Current Biology.

"Камера сфотографувала і зняла тисячі гнізд морської риби виду Neopagetopsis ionah на морському дні. Щільність гнізд і розміри всієї площі розмноження свідчать про загальну чисельність близько 60 мільйонів риб на момент спостереження", йдеться у статті.

Як зазначається, чим більше тривала місія спостереження, тим більше з'являлось гнізд, в середньому було одне місце розмноження на три квадратних метри.

Картографування площі передбачало загальну площу 240 квадратних кілометрів, що приблизно розміром з острів Мальта, а загальна кількість рибних гнізд оцінювалася приблизно в 60 мільйонів.

крижані риби Антарктика

Фото: Фото: Команда AWI OFOBS

"Ідея про те, що така величезна область розмноження крижаної риби в морі Уедделла раніше була нерозкрита, абсолютно захоплююча", – говорить Отун Пурсер, глибоководний біолог з Інституту Альфреда Вегенера Центру полярних і морських досліджень Гельмгольца (AWI) і провідний автор поточної публікації.

Зрештою, Інститут Альфреда Вегенера досліджує цей район зі своїм криголамом Polarstern з початку 1980-х років. До цих пір тут були виявлені тільки окремі неопагетопсис іони.

крижана рибка

Довідка.

Крижана риба (Neopagetopsis ionah) — це єдині хребетні, у яких немає еритроцитів. У них майже прозоре тіло та кров. Щоб вижити у низьких температурах, риби виробляють протеїн у крові проти замерзання.

Крижана риба дихає не за рахунок зябер, а за рахунок шкірних покривів всього тіла, включаючи і плавники.

Функції організму крижаної риби розраховані для роботи в несприятливих умовах, при цьому частота ударів серця трохи вище, в порівнянні з іншими видами риб. Середня тривалість життя крижаної риби не перевищує двох десятків років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: