fbpx
Сьогодні
12:32 14 Січ 2022

Янукович подав ще один позов до суду проти Верховної Ради

Експрезидент України Віктор Янукович, засуджений за держзраду, подав ще один позов до Окружного адмінсуду Києва.

Про це повідомила представниця парламенту в Конституційному суді Ольга Совгиря.

Відповідачем за позовом є Верховна Рада.

«Янукович В.Ф. подав до ОАСК ще один позов проти Верховної Ради, у якому вимагає визнати відсутність у Верховної Ради повноважень позбавляти звання президента України у спосіб інший, окрім як шляхом імпічменту», – повідомила Совгиря.

За її словами, ОАСК вже відкрив провадження у цій справі (№640/39069/21). Водночас розглядатимуть її спрощеному порядку – без виклику сторін.

«Тобто рішення суду за цим позовом може бути ухвалено практично у будь-який момент», – пояснила Совгиря.

В Україні експрезидент-втікач є фігурантом низки кримінальних проваджень: про узурпацію владу шляхом внесення змін до Конституції, державну зраду та і пособництво Росії у веденні агресивної війни проти України, розстріли активістів Майдану.

17 листопада ДБР закінчило досудове розслідування у справі щодо причетності Януковича та дев'яти високопосадовців до розстрілів на Інститутській у лютому 2014 року. Як з'ясували слідчі, 18-20 лютого Янукович телефонував президенту РФ Владіміру Путіну 11 разів.

У січні 2019 року Оболонський райсуд Києва засудив його до 13 років позбавлення волі за держзраду. Навесні 2020 року Януковичу заочно обрали запобіжний захід у справі про узурпацію влади – тримання під вартою.

Сам Янукович продовжує переховуватися від слідства в Росії, країна-агресор не видає його Україні. Втім, Офіс генпрокурора планує повторно подати запит на екстрадицію експрезидента.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: