fbpx
Сьогодні
09:25 14 Січ 2022

Столтенберг: у НАТО готові до діалогу з Росією, але не відкидають можливий напад РФ на Україну

Генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг заявив, що в Альянсі не виключають можливості нападу Росії на Україну і нададуть Києву підтримку, а на Москву в цьому випадку чекають суворі економічні санкції.

Водночас, в інтерв'ю DW він сказав, що в НАТО готові і до діалогу з Росією.

Коментуючи зустріч Росії та НАТО, Столтенберг зазначив, що вона була дуже важливою, оскільки «союзники щодо НАТО змогли сісти за стіл переговорів з Росією після двох років відсутності зустрічей».

«Дискусія була дуже важкою. Ми засідали протягом чотирьох годин. Але ця обставина, на мій погляд, лише доводить важливість зустрічі, тому що ми переживаємо критичний для європейської безпеки період. Ми вислухали Росію, ми оголосили наші позиції. Ми готові до діалогу з Росією, але ніколи не підемо на компроміс щодо основних принципів європейської безпеки», — наголосив генсек Альянсу.

Він додав, що у разі нападу Росії на Україну на Москву чекають «серйозні наслідки у вигляді суворих економічних санкцій».

«У НАТО є плани на випадок різних непередбачуваних обставин, і, звичайно, НАТО завжди може захистити всіх союзників, а також стримати агресію проти союзників. Україна є партнером альянсу. Це не передбачено нашою статтею 5-ою про колективну оборону, але союзники надають їй підтримку… Зрештою, це допомога Україні в самозахисті. І це важливо, тому що це — також чіткий сигнал Росії», — заявив Столтенберг.

12 січня у Брюсселі відбулося засідання Ради Росія — НАТО, де представники Росії та 30 держав Альянсу обговорювали загрозу військового вторгнення Москви в Україну та вимоги російської сторони до НАТО. Переговори тривали близько чотирьох годин замість запланованих трьох.

Після засідання Столтенберг підкреслив, що Альянс не піде на компроміс щодо своїх ключових принципів, один із яких країни самі можуть обирати свій шлях.

17 грудня Росія висунула США та НАТО вимоги щодо «гарантій безпеки», однією з яких є невступ України до Альянсу.

З кінця жовтня Росія стягує війська до українських кордонів. Західні ЗМІ з посиланням на джерела повідомляли, що російське вторгнення в Україну може статися на початку 2022 року, до цього залучать близько 175 тисяч військовослужбовців РФ.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: