fbpx
Сьогодні
17:32 13 Січ 2022

Дії уряду по обмеженню націнки на хліб, цукор, гречку можуть зупинити їх продаж

12 січня Уряд прийняв рішення про обмеження націнки на хліб, цукор, гречку та деякі інші продукти харчування.

Як зазначає в своїй заяві Асоціація рітейлерів України, ринок рітейлу не був попередньо повідомлений про такі зміни, а отже велика вірогідність того, що якщо постанова Кабміну набуде чинності вже завтра, бізнес не встигне підготуватись до таких змін і буде вимушений призупинити відпуск соціально значущих товарів.

«Перші зміни в ціноутворенні на хліб та олію рітейл отримав 31 грудня і вже 01 січня повинен був виконувати. Це ні технічно, ані фізично нереально. Така ж ситуація складається і наразі, але продуктів, ціни на які регулюються, вже значно більше. За невиконання вимог щодо дотримання граничної націнки передбачені великі штрафні санкції. А отже, кожен суб'єкт господарювання буде самостійно оцінювати ризики і приймати рішення щодо порядку подальшої реалізації такої продукції». – зазначає керівник GR напрямку Асоціації рітейлерів України Наталія Петрівська.

В Асоціації також зазначають, що наразі відсутнє чітке розуміння самого механізму ціноутворення, а перелік соціально значущих продуктів харчування потребує уточнення.

«Попри підтримку зусиль Уряду стосовно стабілізації цін на продукти харчування, що мають істотну соціальну значущість, обраний підхід щодо запровадження державного цінового регулювання роздрібної надбавки, викликає сумніви в його обґрунтованості та ефективності. Як відомо, наразі зростання цін обумовлено не підвищенням рівня торгівельних надбавок, а зростанням відпускних цін з боку виробників, які, в свою чергу, вимушені підвищувати ціни у зв'язку із зростанням цін на енергоносії (газ), а також інших чинників, що є складовими під час формування собівартості продукції. Наразі ми звернулись до представників Уряду з заявою щодо необхідності проведення термінового обговорення з учасниками роздрібного ринку таких ініціатив для виправлення ситуації, яка відбувається» – зазначила Петрівська.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: