fbpx
Сьогодні
19:19 13 Січ 2022

Боррель заявив, що російські безпекові пропозиції є неприйнятними для Заходу

Фото: EPA-EFE

Російські пропозиції щодо європейської безпеки, що були викладені Росією у так званих «проєктах договорів» з США і НАТО, є неприйнятними для Заходу

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель під час пресконференції за підсумками зустрічі міністрів оборони країн НАТО у французькому місті Брест, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Поточна ситуація може бути описана у дуже простих виразах. З одного боку, є російська вимога, що стосується укладення угоди про те, що ряд країн, включаючи Україну, не можуть стати членами НАТО.

Вони (росіяни – ред.) вимагають також, щоб НАТО вивело свої сили з країн, які стали членами Європейського Союзу та НАТО з часів після розпаду Радянського Союзу.

Ці вимоги отримали дуже пряму та зрозумілу відповідь – про це не може бути й мови», – наголосив Боррель.

Це не означає, що Україна невдовзі стане членом НАТО. Але ЄС не може допустити, щоб будь-яка суверенна країна не могла ухвалювати власних суверенних рішень.

«Ми будемо продовжувати обговорення з росіянами, але, як на мене, зараз є чітко означена позиція з обох сторін. Ці вимоги не можуть бути прийняті. Європейці чітко виклали цей погляд і підхід», – додав високий представник ЄС.

Нагадаємо, що цього тижня відбуваються дипломатичні заходи для обговорення питань європейської безпеки та зниження напруги навколо України, що була спровокована внаслідок концентрації російських військ вздовж кордонів України та на її тимчасово окупованих територіях.

Перші переговори між Росією і США відбувся в понеділок, 10 січня, у Женеві. У Брюсселі цього ж дня пройшло засідання Комісії Україна-НАТО за участю віцепрем'єр-міністра України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної.

У середу в штаб-квартирі Альянсу відбулося засідання Ради НАТО-Росія.

Крім того, 12-13 січня ситуацію з безпеки в Європі та навколо України в рамках неформальної зустрічі у французькому місті Брест обговорили міністри оборони країн Євросоюзу, а також міністри закордонних справ ЄС.

На цьому тижні відбудеться і обговорення поточного стану європейської безпеки в рамках ОБСЄ.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: