fbpx
Сьогодні
11:48 12 Січ 2022

В Україні починається чергова хвиля захворюваності на коронавірус, - НАНУ

Фото: RFI

Динаміка кількості нових виявлень та позитивних ПЛР-тестів дозволяє зробити висновок, що в Україні починається чергова хвиля захворюваності на коронавірусну хворобу.

Про це йдеться у прогнозі розвитку епідемії COVID-19 в Україні на 12-25 січня, який підготували експерти Національної академії наук України.

Вони вказують, що кількість позитивних тестів зросла майже на 40% відносно мінімуму останніх днів грудня 2021 року. Також збільшуються обсяги тестувань та позитивність тестів.

Експерти звертають увагу, що Україна загалом слідує тенденціям країн східної Європи (Чехія, Румунія, Болгарія та ін.) з невеликою затримкою в часі.

«Оскільки початок нової хвилі припав на святковий період, що традиційно призводить до аномалій в даних, то зараз складно оцінити та спрогнозувати реальну швидкість поширення епідемії», — стверджують у НАН України.

Згідно з даними про заразність штаму «Омікрон» та епідемічні тенденції низки країн світу, експерти очікують стрімкішого, ніж будь-коли раніше, зростання епідемічних показників.

Відкриття шкіл після канікул та сезонність також можуть суттєво вплинути на динаміку епідемії, вважають у Національній академії наук України.

Заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін в інтерв'ю «BBC News Україна», яке було оприлюднене 11 січня, казав, що наразі черговий сплеск коронавірусу на тлі поширення нового штаму «Омікрону» в Україні ще не розпочався. Його очікують наприкінці січня 2022 року.

Кузін стверджував, що зараз у Сумській області збільшується кількість нових випадків, а в Херсонській — зростає частка госпіталізованих. Однак цей зріст не є значним, переконував посадовець.

За його словами, тривалість і розмах нової хвилі буде залежати від ефективності протиепідеміологічних заходів і від кількості людей, які отримають повний курс щеплення або бустерну дозу.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: