fbpx
Сьогодні
19:25 12 Січ 2022

Ніякі тюрми і репресії не зламають українську єдність: сьогодні День українського політв'язня

12 січня, починаючи з 1975-го року, за ініціативи одного з найвідоміших політв'язнів-борців за незалежність України В'ячеслава Чорновола, щороку наша держава відзначає День українського політв'язня

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на пресслужбу Мінреінтеграції.

Саме 12 січня 1972 року відбулися найпотужніші репресії проти українських дисидентів.

Тоді заарештували більшість знаних діячів національно-демократичного руху – таких, як Василь Стус, Леонід Плющ, Зіновій Антонюк, Іван Дзюба, В'ячеслав Чорновіл та інші. Ця акція відома, як «генеральний погром» українського шістдесятництва.

Ці люди – справжні герої, яких не зламали кадебістські застінки, прикрі зради та табори. Вони стали найактивнішими й послідовними розбудовниками інституцій нашої державності.

І ось історія повторилася. Після 2014-го року сотні українських громадян знову стали заручниками і полоненими на окупованих агресором територіях України.

Російський окупаційний режим вже вісім років незаконно затримує журналістів і правозахисників, системно переслідує громадян за їхню релігійну та етнічну приналежність, відбуваються арешти.

Наразі в російських тюрмах залишаються десятки політв'язнів…

Так, в грудні 2021 Президентом України було підписано укази щодо призначення стипендії імені Левка Лук'яненка ще 14 українським громадянам.

Вони отримали незаконні вироки через свою публічну позицію, громадсько-політичну діяльність, спрямовану на відстоювання суверенітету та відновлення територіальної цілісності України.

Окрім того, Мінреінтеграції виплатило кошти 140 громадянам, позбавлених особистої свободи, для забезпечення надання їм професійної правової допомоги, а також підтримки зазначених осіб та членів їх сімей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: