fbpx
Сьогодні
21:40 12 Січ 2022

Боррель наполягає на тому, щоб ЄС приймав участь у обговоренні українського питання НАТО та США з Росією

Фото: EPA-EFE

Високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель не сумнівається, що Росія намагається розколоти Захід, прагнучи обійтися без Євросоюзу у своїх переговорах із США та НАТО з українського питання

Про це пише Інтерфакс-Україна.

"Але у мене є впевненість, що Сполучені Штати не гратимуть у цю гру. Американський держсекретар Ентоні Блінкен мені дуже ясно сказав, що нічого не обговорюватиметься або погоджуватиметься без участі європейців. Якщо будуть переговори, ми візьмемо в них участь", – заявив голова дипломатії ЄС в інтерв'ю газеті Ouest-France.

Боррель прибув у середу до французького міста Бреста, де 12-14 січня проходять неформальні наради Ради ЄС на рівні міністрів оборони та міністрів закордонних справ.

Розповідаючи про своє нещодавнє відвідування України та лінії зіткнення на сході країни, він відзначив "войовничу атмосферу з більш ніж 100 тис. добре озброєних російських солдатів з іншого боку".

"Росіяни стверджують, що йдеться лише про навчання, але є причини для занепокоєння", – вважає Боррель.

За його словами, Росія хоче відновити ту архітектуру європейської безпеки, яка була після Гельсінських угод 1975 року.

"Але світ уже не той, що був у радянську еру. Москва ставить попередні умови. Неприйнятно, коли вам заявляють: "От мої умови, і якщо ви не згодні, у нас є солдати на українському кордоні", – вважає Високий представник ЄС.

При цьому він сказав: "Які б не були наші розбіжності, ми повинні говорити. За це дипломатам платять зарплату!"

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: