fbpx
Сьогодні
09:10 09 Січ 2022

В Європі різко знизилася ціна газ: що призвело до цього

Ціни на газ у Європі впали вдвічі: чи вдалося обіграти Росію за допомогою США та погоди

Вартість газу в Європі через потепління та постачання зрідженого газу зі США на початку 2022-го впала вдвічі. Ще у грудні ціна була близько 2200 доларів за тисячу кубів, то зараз вона складає майже 1150 доларів, повідомляє OBOZREVATEL.

Росія скоротила постачання газу в Європу, наголошуючи, що всі зобов'язання вона виконала. Це фактично призвело до кризи.

З одного боку, вона домагається того, щоб були довгострокові контракти і це збільшить залежність ЄС від "Газпрому", а з іншого – намагається довести, що необхідно запускати "Північний потік-2".

Наразі імпорт газу з Росії в ЄС становить майже 50%.

Котирування на газ непередбачувано "скакатимуть" доти, доки не будуть змінені правила доступу гравців на європейські газові майданчики, розповів у коментарі OBOZREVATEL директор спеціальних програм НТЦ "Психея", експерт з енергетики Геннадій Рябцев.

"Котирування не відображають ринкової кон'юнктури, – каже Рябцев. – Вони відображають бажання спекулянтів заробити. Чим більше буде спекулянтів на цих майданчиках, тим гірше буде споживачам цю газову кризу врегулювати".

Чому ж у січні ціни знизилися?

Керівник програм аналітичного центру DiXi Group Роман Ніцович зазначає:

  • від погодних умов, бо від них залежить навантаження на енергосистему;
  • від російської сторони, яка продовжує політику "закручування вентилів". Це також тисне на ціну, але водночас залучає ринку інших постачальників, а саме допомога від Америки, що є імпортером зрідженого газу.

"Ринок реагує підвищенням цін, на це реагують інші постачальники, для яких постачання стають вигіднішими, зокрема йдеться про імпортерів зрідженого газу, – розповідає Ніцович. – Тут уже працює механізм конкуренції. Чим більше газу надходитиме на ринок, тим стабільнішими будуть ціни".

Росія готова збільшити постачання газу до Європи, але за однієї умови. Як заявив віце-прем'єр РФ Олександр Новак, для цього компанії "Газпрому" потрібні довгострокові контракти.

У єврорегіоні, нагадаємо, вирішили замінити довгострокові контракти на постачання палива спотовими.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: