fbpx
Сьогодні
Фото 16:27 09 Січ 2022

В Арктиці зросла в рази кількість блискавок, що зовсім неприйнятно для цього регіону

Фото: З відкритих джерел

Повітря арктичного регіону, як правило, не влаштовує такі часті страйки – тому вони стали важливим індикатором кліматичної кризи

У високій Арктиці в 2021 році спостерігалося різке зростання блискавки, що може стати одним з найбільш вражаючих проявів кліматичної кризи, повідомляє The Guardian.

У регіоні, де спостереження блискавок колись були рідкісними, найпівнічніший регіон Землі в 2021 році побачив 7278 ударів  – майже вдвічі більше, ніж попередні дев'ять років разом узяті.

"За останні 10 років загальні підрахунки блискавки на північ від Полярного кола були досить послідовними", – сказав Вагаскі. "Але на найвищих широтах планети – на північ від 80° – зростання було різким. Такий значний зсув, безумовно, змушує замислитись".

блискавка в Арктиці

Фото: З відкритих джерел

Для створення грози потрібно три речі:

  • волога,
  • нестабільність
  • підйомна сила.

Зникнення морського льоду означає, що більше води здатне випаровуватися, додаючи вологи в атмосферу. Більш високі температури і атмосферна нестабільність створюють ідеальні умови для блискавки.

"Зміни умов в Арктиці можуть призвести до більш екстремальних спалахів холодів, більшої кількості теплових хвиль або екстремальних змін опадів в Європі", сказав Вагаскі.

Руйнівні лісові пожежі, які вирували по всій Європі та Північній Америці минулого літа, принаймні частково були викликані блискавкою.

"Зміна клімату може збільшити потенціал для блискавичних лісових пожеж", – сказав Вагаскі. "Вчені не можуть прив'язати удар блискавки від одного дня до змін нашого клімату, але моніторинг тенденцій блискавки в Арктиці особливо важливий і те, що потрібно буде вивчати зараз і в майбутньому", – йдеться в заяві.

Рубрика:
Екологія Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: