fbpx
Сьогодні
08:51 07 Січ 2022

Сьогодні православні віряни України відзначають Різдво

7 січня православні віряни України відзначають одне з двох головних християнських свят — Різдво.

В цей день святкують день народження Ісуса Христа від Діви Марії у Вифлеємі.

Згідно з Євангелієм від Луки, Йосип із Марією прибули до Вифлеєму для участі в переписі населення, який проводили за наказом імператора Августа.

Оскільки не було інших вільних місць, вони були змушені переночувати в печері, що використовувалася як хлів для укриття худоби від непогоди. Першими прийшли поклонитися Христові пастухи, яким про цю подію сповістив янгол.

Під час народження Ісуса Христа зійшла Вифлеємська зірка, яка вказала на цю подію волхвам зі Сходу. Волхви прийшли в Єрусалим і розпиталися у царя Ірода про царя юдейського, чим стривожили його. Ірод відправив волхвів до Вифлеєму, де, згідно з пророцтвом, мав народитися цар. Вони піднесли Христу дарунки — золото, ладан і смирну — та повернулися іншою дорогою через попередження, отримане уві сні.

Після цього Ірод наказав вбити всіх дітей у віці до двох років. Однак Йосипа попередив янгол, і він з Марією та Ісусом втік до Єгипту, де вони перебували до смерті Ірода.

7 січня Різдво святкує частина східних православних церков: Грецька православна церква Єрусалима, Московський патріархат, Грузинська апостольська автокефальна православна церква, Сербська православна церква, Польська автокефальна православна церква, Православна церква України (ПЦУ).

Також 7 січня Різдво відзначає Українська греко-католицька церква (УГКЦ). Крім того, 7 січня Різдво святкують у деяких країнах Африки, а 6 січня — у Вірменії.

У більшості країн світу Різдво відзначають 25 грудня.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: