fbpx
Сьогодні
18:10 07 Січ 2022

Протести у Казахстані: затримано вже понад 3800 людей

У Казахстані затримали 3811 учасників акцій протесту проти чинної влади країни.

Про це повідомило МВС Казахстану, передає видання ORDA.

Крім того, казахстанські силовики заявили про поранення 26 протестувальників і вбивство 26 людей.

Раніше МВС країни повідомляло про поранення 18 і вбивство 26 активістів, яких влада Казахстану називає "злочинцями".

Раніше в казахстанському місті Актобе почалася "зачистка" центральної площі від протестувальників. В ході спецоперації силовики затримали десятки людей.

Довідка

У перші дні січня 2022 року Казахстан охопили масові протести. Вони почалися як акції проти підвищення цін на газ, але швидко перетворилися на демонстрації з політичними гаслами. Одна з вимог мітингувальників "Старий, йди" — повний відхід з влади Нурсултана Назарбаєва. Назарбаєв, який майже 30 років правив країною, очолив Раду безпеки у 2019 році, залишивши пост президента.

Протести швидко переросли у зіткнення із силовиками. За офіційними даними, десятки людей загинули, понад тисяча постраждали. По всій країні запроваджено режим надзвичайного стану.

Президент Касим-Жомарт Токаєв підписав указ про відставку уряду та змінив Нурсултана Назарбаєва на посаді голови Ради безпеки.

Рада ОДКБ пізно ввечері 5 січня ухвалила рішення ввести війська до Казахстану після відповідного звернення президента країни Касим-Жомарта Токаєва.

Вранці 6 січня секретаріат організації повідомив, що передові підрозділи контингенту вже розпочали виконання завдань у Казахстані.

Свої війська, які в організації називають "миротворчими", в Казахстан направили Росія, Білорусь, Вірменія, Таджикистан і Киргизстан.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: