fbpx
Сьогодні
11:27 07 Січ 2022

Киргизстан все ж відправить своїх військових до Казахстану

Парламент Киргизстану з другої спроби дав згоду на відправку військовослужбовців до Казахстану за лінією Організації договору про колективну безпеку.

Про це повідомляє телеграм-канал новинного порталу ORDA.

Проте люди в Бішкеку виступили проти такого рішення, зібравшись на акцію протесту з плакатами, на яких написано: «ОДКБ – це фейк, ОДКБ – це Росія. Росія – агресор. Руки геть від Казахстану!».

Згідно з 24.kg, у Державному комітеті національної безпеки заявили, що Киргизстан має намір направити до Казахстану 150 військовослужбовців, а також 8 одиниць бронетехніки та 11 автомобілів.

Мітинги проти різкого підвищення цін на скраплений газ розпочалися в Казахстані 2 січня в Жанаозені (місто в Мангістауській області, на заході Казахстану). Вони переросли в масові протести, попри те, що уряд пішов у відставку, а також було оголошено про зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та її союзників до Казахстану.

У найбільшому місті Казахстану Алмати, де тривають масові акції протесту, загинули щонайменше 30 осіб.

Заступник міністра охорони здоров'я Ажар Гініят повідомила, що понад 1000 осіб постраждали внаслідок масових протестів у Казахстані, близько 400 були госпіталізовані.

Протести в Казахстані

Протести в Казахстані спалахнули 2 січня на тлі підвищення після Нового року ціни на зріджений газ для автомобілів. Саме це паливо використовує більшість мешканців заходу країни, де газ і видобувають. Вартість газу на АЗС підскочила удвічі – з 55-60 тенге за літр до 120 тенге (десь 7,5 грн).

Мітинги з вимогою знизити ціни почалися в кількох населених пунктах на заході Казахстану, в тому числі у місті Жанаозен, де у 2011 році поліція застосувала вогнепальну зброю для розгону акції протесту.

Учасники акцій вимагали зниження вартості газу на АЗС удвічі, а також усунення дефіциту цього палива. Місцева влада заявила протестувальникам, що їхні зібрання незаконні, бо про них попередньо не повідомляли. Міненерго країни тим часом сказало, що здорожчання викликане тим, що виробники зрідженого газу перейшли на реалізацію через електронні торги, що нібито й підвищило вартість.

Протести за один день не припинилися і місцями тривали і вночі. Найбільший мітинг зібрався в Актау; за словами очевидців, вдень 3 січня там одночасно протестували кілька тисяч людей. Серед їхніх вимог з'явилися й політичні. Люди скандували "Уряд у відставку" та "Старий, іди", вимагаючи від Нурсултана Назарбаєва остаточно піти з політики.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: