fbpx
Сьогодні
09:37 07 Січ 2022

Більшість ліків проти похмілля мають ефект плацебо: вчені радять взагалі не пити алкоголь

Британські вчені з Національного центру наркології при Королівському коледжі Лондона проаналізували дослідження різних речовин та препаратів, які нібито мають побороти похмілля. Однак виявилося, що такі «ліки» мають ефект плацебо.

Відповідне дослідження опублікували в журналі Addiction, пише The Guardian.

Загалом вчені проаналізували дослідження 23 різних речовин, які нібито допомагають із похміллям. Однак усі засоби мали низькі докази того, що вони добре працюють.

Лише сім речовин продемонстрували певну користь у боротьбі із симптомами похмілля. Найкращий ефект спостерігали від екстракту гвоздики, протизапального препарату толфенамової кислоти та піритинолу — речовини, що нагадує дві молекули вітаміну В6.

Наприклад, в учасників, які пили таблетки екстракту гвоздики під час вживання алкоголю, симптоми похмілля зменшились до 19%, а в тих, хто вживав плацебо, — до 43%.

Водночас, за словами вчених, зарано говорити про ефективність певних речовин проти похмілля. Оскільки потрібно провести більше досліджень та за участі більшої кількості людей. Так, у дослідженні екстракту гвоздики брали участь лише 16 учасників.

Крім того, у восьми дослідженнях брали участь лише чоловіки, а на всі дослідження не запрошували людей від 65 років. Також науковці не вивчали знеболювальні (аспірин або парацетамол) саме з метою дізнатися, як вони впливають на похмілля.

Поки ж у Національному центрі наркології вважають, що краще попередити похмілля, ніж його лікувати. Наприклад, рекомендують пити алкоголь помірно або взагалі його не вживати.

Аналогічну думку має Міністерство охорони здоров'я України.

Також у МОЗ кажуть, що для того, щоби минули наслідки вживання алкоголю, потрібно дочекатися, поки організм повністю виведе токсичні продукти метаболізму алкоголю і поки відновляться рівень рідини, подразнені тканини й мозкова активність. Ці процеси прискорити неможливо.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: