У Казахстані спалахнули протести через ціни на газ: влада не йде на поступки

Уже третій день у Казахстані тривають протести через підвищення ціни на зріджений нафтовий газ, яку мітингарі вимагають знизити вдвічі

Про це повідомляє «Радіо Азаттик».

До протестів долучилися тисячі людей у низці міст: вони перекривали дороги й навіть залишалися ночувати на площах. Влада погодилася на зниження ціни, але тільки в одній області.

З 1 січня 2022 року ціна на зріджений нафтовий газ у Казахстані піднялась до 120 тенге (приблизно 7 грн) за літр. Це викликало хвилю незадоволення, а люди вимагали знизити її вдвічі ㅡ до 50-60 тенге за літр.

Протестувальники блокували важливі дорожні сполучення. Наприклад, 3 січня жителі села Жетибай заблокували ділянку траси, що пролягає через це село та з'єднує Жанаозен і Актау.

У містах Жанаозен та Актау Мангістауської області протестувальники продовжують перебувати на площах.

В Актау протестувальники встановили намети та юрту, на площі знаходилися сотні людей.

За повідомленнями, до них прибули також мешканці сусідніх регіонів, у тому числі міст Актобе, Уральськ, а також Шимкента.

Житель Актау Есберди Асауов сказав Азаттику, що 3 січня до протестуючих прибув аким регіону Нурлан Ногаєв і на площі, за словами Асауова, перебували близько шести тисяч людей, зокрема жінки, багато з яких були з дітьми.

На опублікованих у соціальних мережах відео сотні людей на площі в Актау скандують «Шал, кет!» («Старий, йди!»).

Це гасло звучить на багатьох протестних акціях, учасники яких виступають із вимогою відставки колишнього президента Нурсултана Назарбаєва з політики.

«Більшість протестувальників – молоді люди. У кількох випадках нас намагалися спровокувати, засилаючи до нас п'яних людей. Але ми не допустимо провокацій», – сказав Есберди Асауов.

Однак протести розганяли силовики: як вказують ЗМІ, за чинним законом про мирні збори громадяни зобов'язані за п'ять днів до запланованої акції подати повідомлення про її організацію та дочекатися погодження.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 4 січня оголосив, що уряд «у межах даних йому повноважень» ухвалив рішення знизити в Мангістауській області ціну за скраплений газ до 50 тенге за літр.

«Звертаюся з проханням до демонстрантів не слідувати закликам деструктивних осіб, зацікавлених у підриві стабільності та єдності нашого суспільства. Інші вимоги соціально-економічного характеру будуть розглянуті окремо», ㅡ написав він у Twitter.

 

 

Свіжі дописи

  • Новини

Кабмін дозволив ДСНС надавати платні послуги для оцінки відповідності у сфері цивільного захисту

Уряд ухвалив рішення, яке матиме вагоме значення для відновлення. Так, сьогодні, 30 квітня, Кабінет Міністрів… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

В Україну екстрадували організатора “схем для ухилянтів”, який переховувався в ЄС, – СБУ

За матеріалами Служби безпеки правоохоронні органи Болгарії екстрадували в Україну лідера злочинної організації, яка вивозила… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Уряд виділив додаткові 15,5 млрд грн для закупівлі дронів

Під час засідання 30 квітня Уряд виділив додаткові 15,5 млрд грн для закупівлі дронів. Про… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Зробити робота і перші кроки в IT: як сільські школи відкривають наукові лабораторії

Мрія — перший крок до успіху! Доведено школами в невеликих містах і селах. Адже саме… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Як вибрати журнальний столик на будь-який гаманець та смак у Києві

Обираючи журнальний столик, кожен з нас звертає увагу на дизайн, практичність та якість матеріалів. Особливо… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

ППО та дронами: Латвія погодила передачу нового пакету військової допомоги для України

Прем'єр-міністерка Латвії Евіка Сіліня заявила про надання Україні нового пакета військової допомоги. Відповідну інформацію посадовиця оприлюднила у… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.