fbpx
Сьогодні
14:46 04 Січ 2022

НАТО збирається на позачергове засідання через нарощування військ Росії

Вже у п'ятницю, 7 січня, НАТО збирається на позачергове засідання через нарощування військ Росії в Україні та на її кордонах. На 12 число генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг запланував спеціальну зустріч послів країн НАТО з вищими посадовими особами Росії, оскільки обидві сторони прагнуть діалогу, щоб запобігти відкритому конфлікту в Україні.

Про це повідомила у вівторок речниця НАТО, пише Reuters.

НАТО, глибоко стурбована нарощуванням Росією військового потенціалу вздовж кордону України, вже кілька місяців добивається проведення засідання Ради Росія-НАТО.

Засідання ради – формат, що використовується для діалогу з 2002 року, – відбудеться у Брюсселі 12 січня після того, як офіційні особи США та Росії проведуть переговори з питань безпеки 10 січня у Женеві.

Москва хоче отримати гарантії того, що НАТО зупинить своє розширення на схід та припинить військову співпрацю з Україною та Грузією.

"Будь-який діалог з Росією має вестися на основі взаємності, враховувати занепокоєння НАТО діями Росії… і відбуватися в консультації з європейськими партнерами НАТО", – сказала речниця НАТО.

Речниця МЗС РФ Марія Захарова підтвердила, що російські офіційні особи візьмуть участь у зустрічі НАТО у Брюсселі.

Очікується, що заступник міністра закордонних справ Росії Сєргєй Рябков та інші високопосадовці візьмуть участь у переговорах у Брюсселі після зустрічі із заступником держсекретаря США Уенді Шерман у Женеві.

13 січня переговори продовжаться у ширшому форматі, що базується в ОБСЄ у Відні, до якого входять США та їхні союзники по НАТО, а також Росія, Україна та інші колишні радянські держави.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: