fbpx
Сьогодні
11:46 04 Січ 2022

Колишній генсек НАТО вважає, що настав час прийняти Україну та Грузію в НАТО

Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен вважає, що вже час прийняти в Альянс Україну та Грузію та дати їм гарантії захисту. Він також зауважив, що Росія не повинна втручатися в питання ймовірного розширення організації на схід.

Про це повідомляє Politico.

Расмуссен закликає Альянс не погоджуватися на кремлівський ультиматум щодо так званих "гарантій безпеки". Якщо це все ж станеться – ситуація буде поганим сигналом для демократичного світу та хорошим для Кремля.

Він нагадав, що в 1999 році Москва підписала Хартію ОБСЄ, в якій йдеться про те, що "всі держави-члени мають право обирати та змінювати заходи безпеки, включаючи угоди про Альянси".

"Це також означає, що ми маємо покласти край недавньому фактичному вето на Україну та Грузію стосовно їхніх євроатлантичних устремлінь, якого вони досягли внаслідок ескалації конфліктів у цих країнах. Конфліктів, інтенсивність яких Путін збільшує або зменшує відповідно до його власного порядку денного. Ми пообіцяли Грузії та Україні місце за столом НАТО, і зараз час прийняти план дій, щоб виконати нашу обіцянку. У разі потреби ми можемо зробити це за умови, що стаття 5 НАТО (зобов'язання виступити на захист країни, на яку напали. – Ред.) поширюється лише на території, контрольовані Тбілісі та Києвом. Але ясно одне: НАТО не може проводити політику відчинених дверей, коли у дверях стоїть Путін", – сказав Расмуссен.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: