fbpx
Сьогодні
11:38 03 Січ 2022

В Афганістані таліби наказали відрубати голови жіночим манекенам

Чиновники угруповання «Талібан» наказали власникам магазинів в афганській провінції Герат відрубати голови жіночим манекенам, порівнявши їх з ідолами, що заборонені ісламом.

Про це повідомляють The Times та афганське видання Raha Press.

Відповідне розпорядження видало Міністерство пропаганди моралі. Чиновники вважають, що люди поклоняються манекенами, як ідолам, а Коран вважає ідолопоклонство непрощенним гріхом.

Власники магазинів розкритикували таке рішення. Кажуть, що використовують манекени лише для демонстрації одягу. Також продавці скаржились, що манекени коштують дорого — до 200 доларів.

Натомість у «Талібані» критику відкинули та попередили, що за порушення рішення буде «суворе покарання».

Права жінок в Афганістані

Після захоплення влади в Афганістані таліби обіцяли не запроваджувати жорсткі обмеження для жінок, але наразі зростає невідповідність між обіцянками та реальними діями.

Попри обіцянки «Талібану» створити інклюзивний уряд, усі оголошені урядовці — або представники угруповання, або їхніх союзників. І всі — чоловіки. Бойовики заявили, що «жінки не можуть бути міністрами, бо вони повинні народжувати».

А пізніше угруповання наказало працівницям органів міської влади в Кабулі залишатися вдома, якщо їхню роботу можуть виконувати чоловіки.

Окрім того, дівчатам в Афганістані заборонили навчатися разом із хлопцями у вишах, займатися спортом, зніматись у теледрамах і з'являтися на екрані з непокритою головою, а також — учитися або викладати в університеті Кабула, поки там не буде «ісламського середовища».

Через нібито проблеми з безпекою таліби оголосили про тимчасову заборону на навчання для учениць середньої та старшої школи, хоча хлопці відвідують заклади освіти. До навчального процесу також допустили тільки чоловіків-учителів. Проте вже з 2022 року обіцяють відкрити школи для дівчат.

А наприкінці грудня 2021 року таліби заборонили жінкам подорожувати автівкою далі ніж на 72 кілометрів без супроводу близького родича-чоловіка. Також власникам транспортних засобів наказали не підвозити жінок, які не покривають голову.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: