fbpx
Сьогодні
10:49 01 Січ 2022

Зростання тарифів, стипендій, зарплат медикам і вчителям: що зміниться у 2022 році

З початку нового 2022 року в Україні набирають чинності понад 100 законів та постанов

Про це повідомляє Суспільне.

Найважливіші зміни, які вплинуть на життя українців з нового року.

1. Обов'язкові касові апарати для ФОПів

Від нового року набирає чинності закон про обов'язкове використання касових апаратів для ФОПів. Підприємець може самостійно вибрати тип касового апарату. Він може бути апаратним РРО чи програмним.

Класичні РРО коштують від 4 до 20 тисяч гривень. Натомість програмні РРО (ПРРО) — безкоштовні. Це програми для телефона, планшета чи комп'ютера.

У випадку невикористання РРО передбачені штрафи. Пеня за першу незаконну розрахунково-касову операцію відповідатиме сумі чека, друга та наступні складатимуть 150% від суми чека.

2. Зростання тарифів на воду

З першого січня зросте ціна за 1 кубометр води. Відповідне рішення для 45 водоканалів прийняло нацкомісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Найбільше із списку платитимуть клієнти запорізького КП "Облводоканал" — 54.63 грн (без ПДВ) за 1 кубометр. Також найвищі ціни у користувачів "Уманьводоканал" — 47,92 гривні за 1 кубометр — та КП "Бердянськводоканал" — 47,56 гривні.

У Києві тарифи зростуть майже на 20%, з 21,14 до 25,32 гривні без урахування ПДВ.

3. Зростання стипендії

Відсьогодні студенти отримуватимуть більшу стипендію. Для тих, хто навчається у вищих навчальних закладах, вона зросла до 2 тис. грн, підвищена – до 2 550 грн.

Для учнів професійних установ виплати збільшили з 980 до 1510 гривень на місяць. Стипендію для закладів середньої спеціальної освіти збільшили у 2,5 рази — з 480 до 1250 грн.

4. Зарплати лікарям та вчителям

З нового року має збільшитись заробітна плата у медиків. Середній медичний працівник отримуватиме від 13 500 грн, а лікарі — від 20 000 грн.

Збільшать зарплати і вчителям. Відповідне рішення прийняв Кабмін напередодні нового року. Згідно з ним, оклад підвищуватиметься на 10 % , на 20 %  і на  30% відповідно до спеціалізації та кваліфікації закладів.

Проте підвищення не стосується вчителів закладів загальної середньої освіти, яких переважна більшість в Україні.

5. Штраф за стать та вік у вакансіях

З 8 січня роботодавець, що вказав у вакансії певну стать, наприклад, лише жінки, або лише чоловіки, отримуватиме штраф у десятикратному розмірі мінімальної зарплати, тобто 65 000 грн. У разі збільшення мінімалки ростиме й пеня.

6. Українськомовні друковані ЗМІ

З 16 січня загальноукраїнські та регіональні друковані ЗМІ мають друкуватись українською мовою. Проте російськомовні примірники залишаться, але з новими умовами.

За порушення цих вимог штраф сягає від 400 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

7. Пластикові пакети з 1 лютого 2022 року

З 1 лютого ціни на пластикові пакети суттєво зростуть. З 10 грудня вони стали платними. Але Кабмін не затвердив на них ціни.

Також з 10 березня буде заборонене розповсюдження в магазинах та закладах громадського харчування надтонких, тонких та оксорозкладних пластикових пакетів.

А от на біорозкладні та надтонкі пластикові пакети, що призначені для пакування та транспортування свіжої риби, м'яса, сипучих продуктів, льоду та використовуються як первинна упаковка, ці вимоги не розповсюджуватимуться ще рік, до 1 січня 2023 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: