fbpx
Сьогодні
15:42 01 Січ 2022

В Японії розробляють вакцину, що захистить від коронавірусу на все життя

Фото: Reuters

Вчені Токійського інституту медичних наук розробляють вакцину від коронавірусу, яка була б здатна захищати організм людини протягом усього життя

Про це пише видання Бабель.

Відомо, що фахівці взяли за основу вакцину проти віспи. Вони планують створити рекомбінантний вірус вісповакцини, що містить спайковий білок вірусу SARS-CoV-2, що викликає COVID-19.

На їхню думку, такий підхід може призвести до вироблення довічного клітинного імунітету від коронавірусу.

Видання зазначає, що експерименти на мишах із використанням рекомбінантного вірусу вісповакцини, який кодує ген пташиного грипу, показали високі рівні антитіл, які зберігалися понад 20 місяців.

При цьому всі вакциновані миші, яких за 20 місяців заразили пташиним грипом, змогли вижити.

«Я працював над різними технологіями вакцин, такими як аденовірус і РНК-вакцини, але препарати, які використовують вектор вірусу вісповакцини, є найпотужнішими з усіх», — сказав професор Мітінорі Кохара, який очолює групу вчених. При цьому такий тип вакцини, за його словами, має невеликі побічні ефекти й не потребує особливих способів транспортування та зберігання.

Першу та другу фази клінічних випробувань вакцини японський виробник ліків Nobelpharma проведе у першій половині 2023 року.

У дослідженні, як очікується, візьмуть участь 150-200 осіб, включаючи тих, хто переніс COVID-19, та тих, хто пройшов вакцинацію.

За словами Кохари, якщо ефективність та безпеку вакцини буде підтверджено, відразу ж після цього розпочнеться заключна фаза клінічних випробувань, а вивести препарат на ринок за наявності належного фінансування проєкту вдасться не раніше 2024 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: