fbpx
Сьогодні
Відео 11:06 01 Січ 2022

Прикордонники з собакою є потужною силою у боротьбі з порушниками

Фото: З сайту Держприкордонної служби

Для служби на кордоні найчастіше залучають німецьку вівчарку, малінуа, англійського кокер-спанієля, лабрадора-ретривера та фокстер`єра

А серед «ексклюзивних», яких найменше в прикордонному відомстві – бігль та різеншнауцер. Їм доручають знаходити вибухівку або наркотики в пунктах пропуску, про це повідомляється на сайті Держприкордонної служби.

Переважно для навчання, дресирування та служби беруть собак віком від 10 місяців до трьох років.

«Виходять на пенсію» чотирилапі помічники у віці 8 – 9 років.

Кінологів зі службовими собаками прикордонники готують в Кінологічному навчальному центрі, що у м. Великі Мости на Львівщині. Там вони опановують основи дресирування, вивчають методику і тактику застосування собак.

В службі прикордонники використовують розшукових собак – для пошуку та затримання правопорушників, спеціальних собак – для виявлення наркотичних засобів, зброї та вибухівки. Також собак навчають виявляти й сигарети.

Звернемо увагу, що з цього року для спецпідрозділу ДОЗОР Держприкордонслужби почали готувати ще й пошуково-штурмових чотирилапих бійців, завданням яких є затримання озброєних злочинців та боротьба із тероризмом.

Такі собаки не бояться пострілів, вибухів, вони безстрашно атакують та затримують порушників. Для таких цілей добре підходять німецькі і бельгійські вівчарки, а також ротвейлери.

Підсумовуючи результати служби, зазначимо, що з використанням службових собак протягом 2021 року прикордонники затримали майже 250 порушників, виявили понад 180 од. різної зброї, більше 5,5 тис. шт. набоїв та 25 кг вибухових речовин.

Неабиякі результати чотирилапі помічники прикордонників продемонстрували при виявленні наркотиків. Так, з початку року вони допомогли виявити майже 35 кг наркотичних засобів.

Крім того, «собаки-детектори» виявили більше 1 млн пачок контрабандних сигарет.

Відмітимо, що цього року, в рамках взаємодії з ОБСЄ, для службових собак прикордонники отримали шість спеціалізованих кінологічних причепів з похідними вольєрами, 12 комплектів GPS трекерів, а також пів тисячі шлей з державною символікою.

Кінологія – не просто професія, це справа усього життя, а кінолог з собакою – це одна команда. І лише в парі вони є потужною силою в боротьбі зі злочинністю на кордоні.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: