fbpx
Сьогодні
16:37 31 Гру 2021

Українці розповіли, які подарунки хотіли б на Новий рік

Якщо у попередні «доковідні» роки українці переважно хотіли отримати на Новий рік гроші, то зараз так скучили за подорожами, що більшість бажає як подарунок романтичну подорож.

Про це свідчить опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного впродовж 3-11 грудня.

Так, романтичну подорож цього року забажали 18% опитаних, автомобіль та аксесуари до нього — 12%. Наступні три подарунки, які б хотіли отримати українці, — це гроші (10%) мобільний і інші електронні пристрої (9%) та побутова техніка (7%).

Гроші подобаються однаково чоловікам та жінкам. Натомість автомобілі чи аксесуари до них хотіли б отримати 14% чоловіків і 10% жінок, побутову техніку — 8,3% і 4,5% відповідно.

У романтичну подорож хотіли б поїхати 20% жінок і 17% чоловіків; туалетну воду, парфуми, косметику хотіли б отримати 6% жінок і 3% чоловіків.

Соціологи зазначають, що є й вікова різниця в новорічних побажаннях. З віком українці стають менш романтичними й менше хочуть подорожувати. Так, у романтичну подорож у віці до 60 років хотіли б поїхати 20-25% українців, а в 60-69 років — 11%, після 70 років — тільки 4%.

«Це суттєво відрізняє Україну й інші пострадянські країни від західних країн. В Україні рівень щастя з віком падає, а в західних країнах U-подібна залежність: спочатку з віком рівень щастя падає, а після 50 зростає, пенсіонери більше насолоджуються життям і подорожують», — говорять у КМІС.

Щодо зміни у побажаннях з 2014 до 2021 року, то, крім суттєвого зростання бажання подорожувати, зростає потреба у мобільних телефонах і інших електронних пристроях, (з 3% у 2014-му до 9% у 2021-му), а також у планшетах і комп'ютерах.

Соціологи пов'язують це з інформатизацією суспільства, необхідністю дистанційної роботи через пандемію, зі зростанням кількості користувачів інтернету.

Відповідаючи на запитання про бажаний подарунок, респонденти могли також дописати своє бажання, якщо його не було в нашому списку. Найчастіше зустрічалося те, що подарувати неможливо, — мир та здоров'я.

Водночас були й більш реалістичні побажання. Це будь-які привітання від дітей чи онуків або щоб вони приїхали у гості.

А ще респонденти хотіли б отримати у подарунок книжку, балалайку, велику шоколадку, мопед двоциліндровий, набір фарб для живопису, поцілунок від дружини, «шаблю отамана Сірка Івана».

Довідка

Його провели методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних номерів. Загалом опитали 2 тисячі дорослих людей із різних регіонів, крім окупованих територій.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% — для показників, близьких до 10%, 1,1% — для показників, близьких до 5%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: