fbpx
Сьогодні
10:59 30 Гру 2021

Кабмін схвалив Державну стратегію управління лісами

Кабінет Міністрів на засіданні 29 грудня схвалив Державну стратегію управління лісами України до 2035 року.

Про це повідомляє Урядовий портал.

Зазначається, що документ розроблений на виконання рішення Ради національної безпеки і оборони «Про виклики і загрози національній безпеці України в екологічній сфері та першочергові заходи щодо їх нейтралізації», введеного в дію Указом Президента України від 23.03.2021 № 111.

Серед наявних проблем діючої системи управління лісами: незбалансованість функцій, відсутність належного фінансування, наявність корупції та незаконних рубок, низький рівень довіри суспільства до лісівників, відсутність належної рекреаційної інфраструктури, та як наслідок, не надто високий рівень відвідування лісів українцями.

У Державній стратегії управління лісами закріплено ключові цілі для вирішення цих проблем. Зокрема, передбачено запровадження ефективного управління лісами шляхом реформування діючої системи. Забезпечення стійкості лісів до зміни клімату. Проведення цифровізації галузі та розвиток рекреації. Створення належної системи підготовки фахівців і розвиток наукового потенціалу.

Завдяки виконанню Стратегії очікується збільшення загального запасу лісів України не менше ніж до 2,5 млрд куб. метрів, підвищення рівня абсорбції парникових газів, оновлення заказників, будівництво та ремонт лісових доріг тощо.

Реалізація Стратегії дасть змогу кількість туристів збільшити до 10 млн осіб, які щороку користуватимуться лісовою рекреаційною інфраструктурою.

Крім того, буде запроваджено відкриту електронну інформаційну систему у сфері управління лісами.

Передбачено створення сучасної матеріально-технічної бази науково-дослідних установ та системи підготовки кадрів для лісової галузі.

«Стратегія є реальним дороговказом для України як ефективно реформувати лісову галузь – з чіткими цілями та завданнями. Лише виконавши їх, ми зможемо забезпечити сталий розвиток лісового господарства, виконання лісами їх екологічної функції та збільшити частку лісового сектору у внутрішньому валовому продукті України», – зазначив в.о. міністра захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Він зауважив, що сьогодні загальна площа лісового фонду України становить 10,4 млн га, що складає 15,9% від всієї території країни. Україна займає 9 місце в Європі за площею лісів та 6 місце за запасом деревини.

"Однак це не граничний потенціал нашої країни. Нам потрібно працювати над збільшенням показника лісистості, і разом з тим, дати змогу галузі ефективно розвиватися", – сказав Руслан Стрілець.

Рубрика:
Екологія

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: