fbpx
Сьогодні
11:11 29 Гру 2021

У Херсоні вперше провели унікальну операцію з видалення тромбу з мозкових артерій

У лікарні імені Карабелеша в Херсоні вперше провели операцію з видалення тромбу з мозкових артерій.

Про це у Фейсбуці повідомляє лікарня ім. Карабелеша.

«У Херсоні вперше провели унікальну операцію з видалення тромбу з мозкових артерій. Лікарі опановують тромбекстракцію – прогресивну методику в лікуванні ішемічного інсульту», – йдеться у повідомленні.

Ця операція в Херсонській області проводилася вперше.

Як йдеться у повідомленні, у 63-річної жительки Херсона на вулиці ослабли ліві кінцівки. Сусідка викликала карету швидкої допомоги. З підозрою на гострий мозковий інсульт пацієнтку оперативно доставили до приймального відділення лікарні. Вже у медичному закладі хвору оглянула лікар-невропатолог і відразу направила на комп'ютерну томографію.

«Не зволікаючи, ми розпочали тромболітичну терапію. Оскільки регрес був незначним, провели КТ з контрастом, який і показав, що у хворої – тромбоз правої середньомозкової артерії. Відразу було ухвалено рішення готувати операційну», – розповіла лікар-невропатолог міського інсультного центру Юлія Власійчук.

Сучасні методи передбачають якнайшвидше відкриття артерії, зазначив завідувач судинної хірургії Євгеній Гардубей. Перший варіант – тромболітична терапія, яку можна провадити у дуже короткий час – максимум 3-4,5 години, другий – оперативне втручання, яке є досить ефективним і малотравмуючим для пацієнта. Перевага операції в тому, що вона може відбуватися у більш пізні терміни – 6-8, а то й 12 годин. Для порятунку жінки було застосовано два варіанти, інформують у лікарні.

Зазначається, що при надходженні до лікарні хвора не могла поворухнути ні рукою, ні ногою; вже на операційному столі їхні функції були відновлені повністю.

На операції працювала бригада херсонських судинних хірургів.

«Такі операції проводяться в кращих клініках світу і виконати тромбекстракцію коштує дорого через дороговартісні розхідні матеріали. Пані Ользі медична допомога нічого не коштувала. Це сталося завдяки співпраці лікарні ім. Є. Карабелеша з Національною службою здоров'я України і підписаному Пакету медичних послуг на лікування гострих інсультів», – інформують у лікарні.

Як зазначає медичний директор з госпітальної роботи лікарні Ганна Гостєва, сучасне лікування ішемічного інсульту є передусім проблемою надання невідкладної ангіохірургічної допомоги.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: