fbpx
Сьогодні
13:04 28 Гру 2021

Замміністра оборони пояснила особливості указу про військовий облік жінок

Українкам не варто панікувати через запровадження військового обліку для жінок, адже це зовсім не означає мобілізації чи призову жінок до війська.

Про це заявила заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

"Облік – це НЕ призов і НЕ мобілізація! Паніка та переляк безпідставні – це жодним чином кардинально не змінить життя жінок", – сказала вона в ранковому ефірі на каналі 1+1.

При цьому коментуючи петицію про скасування наказу про військовий облік для жінок, вона назвала її "нормальним демократичним процесом", та додала, що сам наказ був виданий у рамках ухваленого ще в березні закону, тому не мав би бути несподіванкою.

«У березні цього року був прийнятий Закон, який запровадив саме такий облік. Підтримали абсолютна більшість фракцій – тобто це спільне парламентське рішення спрямоване на оновлення, удосконалення системи військового обліку. Наказ є виконанням цього закону. Військовий облік жінок був і раніше. Приміром постановою КМУ від 1994 передбачалось близько 40 професій/спеціальностей, що були підставою для взяття жінок на військовий облік», – зазначила Маляр.

Вона додала, що просто з того часу частина професій зникла, з'явились нові, тому порядок взяття на військовий облік потребувало оновлення та удосконалення. До того ж до 2008 року цей документ був таємний та не публікувався.

Також Маляр уточнила, що у разі виникнення "скрутних" ситуацій у країні жінки-юристи виконуватимуть функції юристів, журналісти – журналістів.

«Чи потрібно вже завтра йти до Територіальних центрів комплектування (колишні військкомати). Ні. На це є цілий 2022 рік. Виконання закону про оновлення системи військового обліку триватиме протягом усього року», – додала замміністра.

Вона зазначила, що зараз в міноборони намагаються максимально спростити процес та перевести його частину в онлайн формат.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: