fbpx
Сьогодні
17:55 26 Гру 2021

Стало відомо, наскільки подорожчали квартири в Україні та Києві за осінь, — дослідження

За жовтень-листопад продавці квартир на вторинному ринку України в середньому збільшили ціни на 9,6%. У Києві ціни зросли на 13,2%, в інших містах-мільйонниках набагато менше.

Про це свідчать результати дослідження вторинного ринку нерухомості України, проведеного Асоціацію фахівців з нерухомості (рієлторів) України спільно з Геоінформаційним порталом Увекон.

Так, з жовтня по листопад включно середня вартість квартир, виставлених на продаж на вторинному ринку України, зросла на 9,6%: з $901/м2 до $988/м2:

  • ціни на 1-кімнатні квартири збільшилися в середньому на 5,3% (із $951/м2 до $1001/м2);
  • вартість 2-кімнатних квартир зросла в середньому на 7,3% (із $860/м2 до $923/м2);
  • ціни на 3-кімнатні квартири додали в ціні 10,2% (із $879 / м2 до $968 / м2);
  • вартість 4-кімнатних квартир зросла в середньому на 12,8% (із $1227 / м2 до $1308 / м2).

Найбільше зростання цін зафіксовано в Києві: вартість квартир на вторинному ринку зросла в середньому на 13,2%. На кінець листопада вартість м2 житла на вторинному ринку Києва перевищила позначку $2100. Водночас збільшення цін в інших містах-мільйонниках не було таким стрімким.

У Дніпрі ціни на вторинне житло за жовтень-листопад зросли на 4,1% (до $994), у Львові – на 5,3% (до $1166), в Одесі – 2,1% (до $1053), Харкові – 4,7% (до $960).

Темпи зростання цін на вторинному ринку житла в інших обласних центрах не перевищили 5%, а в деяких містах були практично нульовими (Кропивницький — 0,1%, Чернівці – 0,2%).

Оскільки, високі темпи зростання цін зафіксовані лише у Києві, то це може свідчити про локальний і тимчасовий характер цінової кон'юнктури на вторинному ринку квартир, підкреслюють автори дослідження.

На думку Володимира Шалаєва, гендиректора групи компаній Увекон, темпи зростання цін на вторинному ринку житла в усіх регіонах України, окрім Києва, були нижчими від прибутку від альтернативних джерел інвестицій, таких як купівля облігацій внутрішньої державної позики та розмір відсотків за банківськими депозитами.

В той же час, як вказав Шалаєв, охочих продати свої квартири на піку цін стає все більше.

У свою чергу Юрій Піта, президент Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України, коментуючи результати дослідження, зазначив, що зростання цін виставлених на продаж квартир не є достатньо обґрунтованим.

Він нагадав, що від січня по вересень 2021 року реальна вартість житла на вторинному ринку у найбільших містах зросла в середньому на 15−17% і досягла максимальних позначок, що відповідають платоспроможному попиту.

«Наразі ціна продажу квартир на вторинному ринку в середньому на 10−12% нижча, аніж вартість, заявлена продавцями. Відповідно, щоб продати квартиру, власникові доведеться або ж суттєво знижувати свій апетит до прибутку, або ж чекати на кращі часи, коли доходи громадян суттєво зростуть і, відповідно, збільшиться рівень попиту», — вважає експерт.

Збільшення вартості житла на вторинному ринку, на думку фахівця, пояснюється «підтягуванням» цін до вартості квартир на первинному ринку.

Проте, як наголосив Піта, однією з причин зростання вартості житла на первинному ринку є збільшення собівартості будівництва.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: