fbpx
Сьогодні
20:00 25 Гру 2021

10 кроків для миру на Донбасі: у ТКГ розкрили подробиці пропозиції Зеленського

Фото: ОПУ

10 кроків президента Володимира Зеленського щодо врегулювання конфлікту на Донбасі – це дипломатичний документ, який має захистити Україну від звинувачень у небажанні домовлятися.

Про це на телеканалі "Україна 24" заявив представник української делегації у Тристоронній контактній групі щодо Донбасу Сергій Гармаш, коментуючи мирний план Зеленського, опублікований російськими ЗМІ.

"Я не бачив цього документа, він був закритим. Я вважаю, що не потрібно було його публікувати, оскільки це дипломатичний документ. Це не офіційні пропозиції Росії щодо вирішення конфлікту, це дипломатичний документ про продовження діалогу фактично. Президент правильно сказав – "щоб нас не звинувачували, що ми не хочемо розмовляти чи щось виконувати", – пояснив учасник переговорів щодо Донбасу.

Гармаш висловив упевненість, що російські ЗМІ опублікували справжній документ.

"За засіданнями Тристоронньої контактної групи я бачу, що тут немає нічого нового абсолютно, крім того, що ми і так пропонуємо на кожному засіданні – це підготовка обміну, відновлення перемир'я, обговорення законів, передбачених у Мінських угодах, а не планів, на яких наполягає зараз Росія. Тому я не бачу тут чогось екстраординарного. Вважаю, що це був робочий документ, направлений із дипломатичними цілями", – заявив він.

Член української делегації у ТКГ також прокоментував пункт у документі, який стосується імплементації до українського законодавства так званої "формули Штайнмайєра".

"Справді, Україна підписала зобов'язання імплементувати формулу Штайнмайєра, затверджено її текст. Російська сторона блокує обговорення та можливість внесення до законопроєкту про особливості самоврядування в окремих районах цієї формули. Я не бачу в ній нічого страшного. Вона фіксує вкотре, що вибори на окупованій території мають відбутися відповідно до Конституції України, до законодавства України… І головне – ця формула ще раз фіксує, що вибори мають відбутися відповідно до стандартів ОБСЄ. Стандарти ОБСЄ вимагають контролю державою території, на якій ця держава проводить вибори. Тому мені здається, що ця формула – трохи роздута тема. Я неодноразово говорив, що ми готові внести зміни до цього законопроєкту та внести законопроєкт до Верховної Ради. А там уже депутати вирішуватимуть – приймати чи не приймати", – розповів Гармаш.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: