fbpx
Сьогодні
18:03 24 Гру 2021

Вчені знайшли мікропластик у повітрі у французьких Піренеях на висоті майже 3000 метрів

Мікропластик з Африки та Північної Америки виявили у повітрі у французьких Піренеях на висоті 2877 метрів над рівнем моря.

Про таке пише The Guardian.

Вчені з французького національного дослідницького інституту CNRS взяли проби повітря на висоті 2 877 метрів над рівнем моря в обсерваторії Пік-дю-Міді у французьких Піренеях, так званої «чистої станції» через обмежений вплив на неї місцевого клімату та навколишнього середовища.

Там вони перевіряли 10 тисяч кубометрів повітря на тиждень у період із червня по жовтень 2017 року та виявили, що всі зразки містили мікропластик.

Використовуючи дані про погоду, вони розрахували траєкторії різних повітряних мас, що передують кожній пробі, та виявили джерела навіть у Північній Африці та Північній Америці.

Головний автор дослідження Стів Аллен з Університету Далхаузі в Канаді сказав, що частинки можуть переміщатися на такі відстані на великій висоті: «Щойно він потрапляє в тропосферу, це схоже на надшвидке шосе».

Дослідження також вказує на джерела мікропластику у Середземному морі та Атлантичному океані.

Співавтор дослідження Деоні Аллен зазначає, що хоч частинки мікропластику з Пік-дю-Міді не становлять небезпеки для здоров'я людей, їхня присутність у зоні, яка вважається захищеною і далеко від джерел забруднення, має змусити замислитися.

Це також демонструє, що утилізація пластику шляхом відправки за кордон є хибною стратегією, адже він все одно повертається назад, наголошують вчені.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: