fbpx
Сьогодні
15:03 24 Гру 2021

У Казахстані повністю скасували смертну кару як покарання за злочини

Верхня палата парламенту Казахстану 23 грудня ухвалила поправки до Кримінального кодексу, які повністю скасовують смертну кару як покарання за злочини.

Про це повідомила пресслужба казахстанського парламенту.

Так, 17 статей КК Казахстану більше не передбачатимуть покарання у вигляді смертної кари. Тим людям, яких уже засудили до страти, замінять покарання на довічне позбавлення волі, йдеться у повідомленні.

У ході засідання наголосили, що цей закон став логічним продовженням роботи, що проводиться в Казахстані щодо скорочення застосування смертної кари.

Зокрема, на нещодавньому засіданні Нацради суспільної довіри президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв зазначив, що смертну кару в країні треба скасувати без жодних застережень.

"Ухвалюючи цей закон, Казахстан приєднується до групи країн, де смертна кара законодавчо заборонена. Крім того, наша країна доводить, що підтримує міжнародний рух, спрямований на повне скасування страти", — сказав спікер сенату.

Зазначимо, єдиною країною на пострадянському просторі, де дозволена смертна кара, залишилася Білорусь. У Росії й Таджикистані діє мораторій.

Довідка

З моменту проголошення незалежності Казахстану у 1991 році в країні виконали 536 смертних вироків.

З січня 2004 року в Казахстані діяв мораторій на смертну кару. Тоді всі засуджені до такого вироку відбували довічне ув'язнення. Але суди продовжували ухвалювати смертні вироки за особливо тяжкі злочини.

У більшості країн смертна кара скасована, зокрема і в Україні.

Наразі такий вирок продовжують застосовувати в Білорусі, Китаї, США, Ірані тощо.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: