fbpx
Сьогодні
13:19 24 Гру 2021

Переважна більшість українців на референдумі підтримали би вступ України до ЄС і НАТО, - опитування

English version here

Переважна більшість опитаних українців у разі проведення референдуму підтримала б вступ України і до Європейського Союзу, і до НАТО. Прихильників вступу до ЄС більше.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного 13-16 грудня.

У випадку референдуму про вступ до ЄС 67,1% серед усіх респондентів проголосували б «за», 21,6% — «проти».

Решта респондентів не голосували б або не визначилися з вибором. Соціологи наголошують, що зазвичай обидві ці категорії у підсумку не беруть участі в референдумах. Таким чином, серед тих, хто взяв би участь у референдумі, 75,7% підтримали б вступ до ЄС.

У випадку референдуму стосовно вступу до НАТО 59,2% серед усіх опитаних проголосували б «за», 28,1% — «проти». Таким чином, серед тих, хто прийшов би голосувати, 67,8% підтримали б вступ до НАТО.

Серед жителів західної та центральної частини України переважна більшість підтримують і вступ до ЄС, і вступ до НАТО. На півдні та сході підтримка євроатлантичної інтеграції нижче.

Водночас у випадку вступу до ЄС більшість у півдні та на сході на референдумі підтримали б таке рішення, а у випадку вступу до НАТО голоси «за» і «проти» розділилися б практично порівну.

Довідка

Соціологи провели його методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Загалом опитали 1 203 дорослих людей, що мешкають у всіх регіонах України, крім тимчасово окупованих Криму та Донбасу.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1 не перевищує: 3,2% для показників, близьких до 50%, 2,7% для показників, близьких до 25%, 2,1% — для показників, близьких до 12%, 1,4% — для показників, близьких до 5%.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: