fbpx
Сьогодні
16:31 23 Гру 2021

Жінки мають стати на військовий облік до кінця 2022 року. У ЗСУ розповіли деталі

Адміністративні стягнення за ухилення від постановки на військовий облік до кінця 2022 року не застосовуватимуться до жінок та їхніх роботодавців.

Про це начальник управління персоналу штабу КСВ ЗСУ Роман Горбач повідомив під час брифінгу в Києві, передає Укрінформ.

"Керівним складом Збройних сил України проаналізовано і ухвалено рішення щодо реалізації взяття на військовий облік військовозобов'язаних жінок. Визначено терміни – до кінця 2022 року провести цю роботу. Одразу звертаю увагу, що до кінця 2022 року жоден керівник підприємства, організації, де працюють жінки, які мають стати на військовий облік, а також самі жінки, які мають ставати на військовий облік, до цього часу однозначно не будуть притягуватися до жодної відповідальності. Тобто адміністративні санкції з боку начальників територіальних центрів контактування до них застосовуватися не будуть", – поінформував Горбач.

За його словами, завдяки такому кроку ЗСУ отримає чітке уявлення щодо того, фахівці яких дефіцитних військово-облікових спеціальностей у разі необхідності можуть бути використані для оборони.

До цього часу ні жінки, ні їхні роботодавці не притягуватимуться до жодної відповідальності, наголосив Горбач.

Навіть якщо у жінки є неповнолітні діти (що є підстава від звільнення від служби) стати на облік доведеться.

Своєю чергою, у Міністерстві оборони надали роз'яснення щодо процедури постановки на військовий облік українських жінок.

Про це заявив начальник Київського обласного територіального центру комплектування та соцпідтримки Валерій Куценко, пише УП.

За його словами, процедура постановки на військовий облік жінок така сама, як у чоловіків, і стосується не всіх, а лише представниць певних професій. Повний перелік професій розміщений за посиланням — тут.

Як це виглядає?

Жінка протягом 2022 року пише заяву до місцевого військомату, надає копії та оригінали паспорту, ідентифікаційного коду, свідоцтв про одруження, народження дітей і закінчення навчання, довідки з роботи.

Після цього військомат вивчає документи, зокрема довідку з місця роботи на предмет, чи входить вона до переліку "військовозобов'язаних" жіночих професій.

Потім комісія ухвалює рішення, чи ставити жінку на військовий облік, і направляє її на медкомісію за місцем проживання.

Чиновник зауважив, що брати на облік будуть не всіх. Адже, крім професії, існують ще вікові обмеження та обмеження за станом здоров'я.

Військовий обов'язок стосується жінок віком від 18 до 60 років.

Зараз на обліку вже є понад 10 тисяч жінок.

У Міноборони пояснили також, що жінки будуть часто стикатися з необхідністю стати на військовий облік, коли змінюватимуть місце реєстрації.

Який штраф?

Адміністративні санкції за ухилення від постановки на військовий облік передбачають накладення штрафів у розмірах:

  • 850-1700 гривень — на жінку;
  • 5100-8500 гривень — на роботодавця.

А за ухилення від військового обліку передбачена вже кримінальна відповідальність (ст.337 КК):

  • 5100-8500 грн за ухилення від обліку;
  • 8500-11900 грн за ухилення від зборів.

Також за це можуть присудити виправні роботи строком до двох років, або арешт на термін до шести місяців.

Якщо роботодавець укладе договір з працівницею-ухильником (наприклад, не перевірить її військовий квиток при оформленні), його також чекає штраф (згідно зі ст.210-1 КпАП): 5100-8500 грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: