fbpx
Сьогодні
16:30 22 Гру 2021

Нафтогаз звернувся до Європейської Комісії зі скаргою на антиконкурентні дії Газпрому

НАК «Нафтогаз України» звернулася до Європейської Комісії зі скаргою на зловживання російським Газпромом домінуючим становищем на європейському ринку газу.

НАК подала клопотання до Генерального директорату з конкуренції про вжиття негайних заходів для нормалізації ситуації, повідомляє пресслужба Нафтогазу.

"Газпром різко зменшив продаж власного газу на європейському ринку попри попит та обмежує  інші компанії постачати додаткові обсяги газу в Європу. Нафтогаз як один з найбільших покупців газу в Європі також несе збитки через ці зловживання," — зазначив голова правління Нафтогазу Юрій Вітренко.

У своїй скарзі Нафтогаз звертає увагу Європейської Комісії на низку конкретних зловживань:

  • Зумисна відмова Газпрому від належного заповнення газом сховищ в ЄС, які належать Газпрому чи в яких він має значні заброньовані обсяги.
  • Російська компанія раптово припинила реалізацію газу через власну електронну платформу.
  • Маючи достатні обсяги газу та можливість використовувати транзитні потужності української ГТС, Газпром відмовився від поставок газу.
  • Без вагомих причин Газпром так і не додав на електронній платформі точку передачі газу на кордоні РФ-Україна.
  • Газпром продовжує блокувати експорт газу, що видобувається в Росії приватними компаніями.
  • Блокує транзит газу з країн Центральної Азії до Європи.

Метою таких дій є, зокрема, створення штучного дефіциту газу та тиск на Європейський Союз задля запуску газопроводу «Північний потік-2» без дотримання вимог європейського законодавства.

Зокрема, Нафтогаз просить ЄК зобов'язати Газпром виставити на продаж через платформу значні обсяги газу для поставки на українсько-російському кордоні або принаймні на кордоні України та країн ЄС.

При цьому клієнти Газпрому отримають можливість купувати газ, зокрема, на кордоні Росії з Україною для подальшого самостійного бронювання потужностей ГТС та транспортування до Європи та/або закачки газу до українських ПСГ.

Пропозиції Нафтогазу спрямовані на якнайшвидше розв'язання енергетичної кризи в Європі, є справедливими та зваженими.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: