Зеленський: Україна готова до перемовин у різних форматах щодо Донбасу

Президент України Володимир Зеленський  наголошує, що Україна постійно ініціює кроки для просування в процесі припинення війни та мирного врегулювання на Донбасі й готова до перемовин у будь-яких форматах за участю Російської Федерації.

Про це Глава держави сказав під час спілкування з представниками ЗМІ в межах конференції послів України «Дипломатія 30. Стратегія сильної держави» в Гуті на Івано-Франківщині, повідомляє Офіс Президента.

«Не знаю, як Росія, але ми точно очікуємо, що буде враховано три наші ініціативи – зрозумілі питання, до яких, я вважаю, всі готові: щодо припинення вогню (там є деякі деталі щодо верифікації режиму припинення вогню)… Щодо відкриття КПВВ – це друге питання. Я не бачу, в чому там проблема, треба тільки бажання однієї сторони. І обмін – також треба бажання», – сказав Володимир Зеленський.

За словами Глави держави, за наявності відповідного бажання в іншої сторони цілком можливо досягти домовленостей щодо реалізації цих пунктів ще до новорічно-різдвяних свят.

«Ми постійно готуємо та ініціюємо різні документи, різні кроки, щоб нам не закидали, що ми чогось не хочемо. Ми не просто говоримо. Ми кажемо, що готові виконувати», – зазначив Президент.

Фото: Офіс Президента

Володимир Зеленський також укотре зробив акцент на тому, що готовий до прямих перемовин з Президентом Російської Федерації в будь-якому форматі. За його словами, Україна навіть запропонувала десять кроків, які можна виконати із залученням держав – учасниць Нормандського формату та США.

«Ми передали ці кроки і Президенту Байдену, і російській стороні, і Франції, і Німеччині», – повідомив Глава держави.

«Ми готові й на прямий діалог, нам все одно, в якому форматі. Потрібна готовність», – сказав Володимир Зеленський.

«Є Нормандський формат. Є спілкування Президента Сполучених Штатів Америки з Президентом Росії, відбуваються розмови радників з питань безпеки цих держав. Йде багатовекторна розмова», – розповів Глава держави.

Щодо членства України в НАТО, Володимир Зеленський зазначив, що обговорював з Генеральним секретарем Єнсом Столтенбергом та деякими лідерами країн – членів Альянсу можливість участі нашої держави в саміті НАТО, який відбудеться в Мадриді у 2022 році.

«Для нас найголовніша подія – щоб ми там були присутні в тій чи іншій ролі, а також, щоб у 2022 році ми мали конкретну перспективу з чітко визначеними датами – впродовж якого терміну нас бачать рівноправним членом Альянсу», – сказав Президент.

Свіжі дописи

  • Новини

У Києві відкрився Центр рекрутингу української армії

Перший у столиці центр рекрутингу розпочав роботу на проспекті Повітряних сил, 41, (ЦНАП Солом’янського району).… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Глава Пентагону звернувся до партнерів США із закликом передати Україні Patriot

Сполучені Штати продовжують заохочувати країни, які мають системи протиракетної оборони Patriot, надати частину їх Україні… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Норвегія виділила додаткові 600 млн доларів Україні: кошти підуть на посилення ППО та гуманітарну допомогу

Уряд Норвегії у 2024 році додатково спрямує 600 млн доларів на посилення української протиповітряної оборони… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

У російському Улан-Уде – масштабна лісова пожежа: вогонь перекинувся на житлові будинки, оголошено евакуацію

У столиці російської республіки Бурятія – Улан-Уде лісова пожежа перекинулась на житлові будинки, місцева влада… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Зеленський провів наради з військовими: обговорили зрив планів рф, ситуацію на фронті, постачання зброї та снарядів

Президент України Володимир Зеленський провів наради з військовими щодо ситуації на фронті, наступів військ рф… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024
  • Новини

Атаки українських дронів на НПЗ спричинили різке зростання цін на бензин у росії, – Politico

Українські удари по російських нафтопереробних заводах спричинили зростання цін на дизельне пальне на 10%. А… Читати більше

Tuesday April 30th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.