Український літак “Мрія” святкує День народження

  21 грудня 1988 року легендарний український літак Ан-225 "Мрія" виконав свій перший політ. Першим командиром екіпажу був льотчик-випробувач Олександр Галуненко.

Вже в березні 1989 року "Мрія" встановила 106 світових рекордів в одному польоті з максимальною злітною масою понад 500 тисяч кілограмів. А 13 травня 1989 року вона перевезла перший орбітальний корабель СРСР "Буран" з міста Жуковського (Підмосков'я) на космодром "Байконур".

"Мрія" з кораблем "Буран"

Подія, коли "Мрія" з кораблем "Буран" виконувала політ в Парижі у 1989 рік  транслювалася центральним телебаченням. Вперше космічні випробування демонструвалися для такої широкої публіки.

Через місяць Ан-225 з'явився на Паризькому авіасалоні в Ле-Бурже, в 1990 – на авіашоу в англійському Фарнборо. У серпні 1993 року на авіашоу МАКС-93 (Міжнародний авіакосмічний салон) у Жуковському "Мрія" "виступала" вже під українським синьо-жовтим прапором.

2001 року відновлена та адаптована для комерційного використання "Мрія" злетіла в небо після тривалого простою через закриття програми "Енергія"–"Буран". Цю дату називають другим днем народження Ан-225.

Спочатку планувалося збудувати дві "Мрії", але на сьогоднішній день функціонує лише один екземпляр, який експлуатує компанія Antonov Airlines (Україна). Він надає послуги з комерційного перевезення надважких та нестандартних вантажів до 250 тисяч кг.

Другий екземпляр так і не було добудовано, хоча періодично в пресі з'являється інформація про можливе завершення будівництва.
У 2021 року найбільший лайнер світу брав участь у параді до Дня Незалежності України.

Нагадаємо, що Ан-225 «Мрія» (кодове ім'я НАТО — «Козак» англ. Cossack) — найбільший та найпотужніший у світі транспортний літак, створений київським КБ імені Антонова. Головний конструктор — Віктор Ілліч Толмачов.

Ан-225 із максимальною злітною масою 640 т є найважчим літаком у світі. Для порівняння, третій за вантажопідйомністю (після Ан-124 «Руслан») американський військово-транспортний літак C-5 Galaxy має максимальну злітну масу 381 т.

Відстань, яку здолав літак братів Райт під час першого польоту є меншою за розмір вантажного відсіку «Мрії». Цей літак є також найбільшим у світі літаком, що піднявся в повітря більше одного разу. Літаки Ан-124 «Руслан» та Ан-225 більші від C-5 Galaxy, що є найбільшим літаком у США.

У листопаді 2004 року Міжнародна федерація повітроплавання внесла Ан-225 до Книги рекордів Гіннеса за його 240 рекордів.

Свіжі дописи

  • Новини

СБУ затримала агентурну групу фсб, яка готувала масовані авіаудари по Україні напередодні Великодня

Служба безпеки затримала агентурну групу фсб, яка готувала координати для масованих авіаобстрілів Київської, Черкаської, Полтавської,… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

У центрі Чернігова в приміщенні банку стався вибух: у результаті інциденту виникла пожежа, пошкоджено будівлю

У центрі Чернігова стався вибух у приміщенні банку. Внаслідок вибуху сталася пожежа, будівля пошкоджена, постраждалих… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Українські оборонці розширили позиції в Кринках. Окупанти тиснуть на багатьох напрямках та просунулися під Куп’янськом: карти ISW

Сили оборони України розширили позиції на лівому березі Херсонської області, зокрема у Кринках, а також… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Фонд BGV із ФК “Полісся” передали символічний чек 132 ДШВ ЗСУ

ФК «Полісся» виручені кошти від домашніх весняних матчів 2024 року перераховує Благодійному фонду BGV на… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Сили оборони знищили ще 1040 окупантів та 5 танків: Генштаб оновив втрати росармії в Україні

Сили оборони України ліквідували за добу ще 1040 російських окупантів, таким чином загальні втрати росармії… Читати більше

Monday May 6th, 2024
  • Новини

Сили ППО знищили 12 з 13 “Шахедів”. Усі – на Сумщині

У ніч проти 6 травня російські окупанти атакували Україну з північного напрямку 13 ударними БпЛА… Читати більше

Monday May 6th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.