fbpx
Сьогодні
Відео 16:16 21 Гру 2021

Український літак "Мрія" святкує День народження

English version here

Літак "Мрія" під час взльоту

  21 грудня 1988 року легендарний український літак Ан-225 "Мрія" виконав свій перший політ. Першим командиром екіпажу був льотчик-випробувач Олександр Галуненко.

Вже в березні 1989 року "Мрія" встановила 106 світових рекордів в одному польоті з максимальною злітною масою понад 500 тисяч кілограмів. А 13 травня 1989 року вона перевезла перший орбітальний корабель СРСР "Буран" з міста Жуковського (Підмосков'я) на космодром "Байконур".

літак

"Мрія" з кораблем "Буран"

Подія, коли "Мрія" з кораблем "Буран" виконувала політ в Парижі у 1989 рік  транслювалася центральним телебаченням. Вперше космічні випробування демонструвалися для такої широкої публіки.

Через місяць Ан-225 з'явився на Паризькому авіасалоні в Ле-Бурже, в 1990 – на авіашоу в англійському Фарнборо. У серпні 1993 року на авіашоу МАКС-93 (Міжнародний авіакосмічний салон) у Жуковському "Мрія" "виступала" вже під українським синьо-жовтим прапором.

2001 року відновлена та адаптована для комерційного використання "Мрія" злетіла в небо після тривалого простою через закриття програми "Енергія"–"Буран". Цю дату називають другим днем народження Ан-225.

Спочатку планувалося збудувати дві "Мрії", але на сьогоднішній день функціонує лише один екземпляр, який експлуатує компанія Antonov Airlines (Україна). Він надає послуги з комерційного перевезення надважких та нестандартних вантажів до 250 тисяч кг.

Другий екземпляр так і не було добудовано, хоча періодично в пресі з'являється інформація про можливе завершення будівництва.
У 2021 року найбільший лайнер світу брав участь у параді до Дня Незалежності України.

Нагадаємо, що Ан-225 «Мрія» (кодове ім'я НАТО — «Козак» англ. Cossack) — найбільший та найпотужніший у світі транспортний літак, створений київським КБ імені Антонова. Головний конструктор — Віктор Ілліч Толмачов.

Ан-225 із максимальною злітною масою 640 т є найважчим літаком у світі. Для порівняння, третій за вантажопідйомністю (після Ан-124 «Руслан») американський військово-транспортний літак C-5 Galaxy має максимальну злітну масу 381 т.

Відстань, яку здолав літак братів Райт під час першого польоту є меншою за розмір вантажного відсіку «Мрії». Цей літак є також найбільшим у світі літаком, що піднявся в повітря більше одного разу. Літаки Ан-124 «Руслан» та Ан-225 більші від C-5 Galaxy, що є найбільшим літаком у США.

У листопаді 2004 року Міжнародна федерація повітроплавання внесла Ан-225 до Книги рекордів Гіннеса за його 240 рекордів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: