fbpx
Сьогодні
11:15 21 Гру 2021

На Буковині створили мінішколу, в якій відроджують різні види ткацтва

English version here

У Конятинській громаді створили мінішколу ткацтва. Тут відроджують та популяризують традиційні і нетрадиційні види цього ремесла.

Про це повідомляють у пресслужбі Чернівецької ОДА.

"Матеріал – натуральна овеча вовна. Техніка виконання – традиційна. Обладнання – станок. Так виготовляють вироби у мінішколі ткацтва, що працює при Самаківському загальноосвітньому навчальному закладі", – йдеться у повідомленні.

В обласній адміністрації зазначають, що давнього ремесла дітей у цій школі навчає горянка, педагог Марія Паучек. Жінка тче ще з юних років, володіє декількома унікальними техніками. Раніше працювала на фабриці у Путилі, де робили килими. Розповідає, що вирішила популяризувати цей вид мистецтва у Конятинській громаді, подавши свій проєкт до Буковинського культурного фонду.

"Наш проєкт називається "Ткацтво – бренд високогірного села Самакова". Його мета – відродити, актуалізувати традиційні і нетрадиційні види ткацтва у інтерпретації з сучасністю. Завдяки Буковинському культурному фонду втілюємо свою мрію у реальність", – сказала Паучек.

Наразі у мінішколу вже закупили нитки та два станки. На них за збереженими та власними ескізами горянка із вихованцями тче оригінальні накидки на дивани, крісла тощо. А ще – гобелени, тобто килими-картини. Усі вироби виготовляють із натуральної сировини, яка є у громаді, – овечої вовни.

"Залучатимемо до ткацтва якомога більше жителів громади. Хочемо, аби це ремесло не лише культурно розвивало та прославляло наш край, а й в майбутньому стало однією із бізнесових ланок громади", – зауважила пані Марія.

Проєкт "Ткацтво – бренд високогірного села Самакова" реалізовуватимуть до 2023 року.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: