fbpx
Сьогодні
14:32 21 Гру 2021

Дівчина Протасевича написала прохання про помилування на ім'я Лукашенка

Громадянка РФ Софія Сапега, затримана у травні в Мінську разом з білоруським опозиціонером Романом Протасевичем, написала прохання про помилування на ім'я Олександра Лукашенка.

Про це вітчим дівчини Сергій Дудич сказав у коментарі радіостанції "Эхо Москвы".

«Якесь рішення може бути ухвалене лише після суду. Але ми все-таки маємо надію на помилування… Я знаю, що Софія написала прохання про помилування на ім'я "президента Республіки Білорусь"», — заявив Дудич.

За його словами, зараз Сапега перебуває під домашнім арештом у місті Ліда. «Вона живе одна, у нашій квартирі. Ніхто до неї зайти не може. Їй можна ходити в магазин під наглядом. Під час слідчих дій вона спілкується лише з адвокатом. І з жовтня до неї один раз був консульський доступ», – уточнив вітчим затриманої.

Він додав, що родичі Сапеги не очікували, що їй висунуть таку кількість обвинувачень: «Все-таки такого ми не припускали. Така кількість статей — усе це важко зрозуміти та сприйняти».

У грудні Софії Сапезі було висунуто обвинувачення за сімома статтями КК Білорусі, їй загрожує від шести років ув'язнення. Серед висунутих їй обвинувачень є статті про розпалювання ворожнечі (ч.3 ст.130), організацію насильства стосовно співробітника органу внутрішніх справ (ч.4 ст.16 і ст.364), незаконний збір особистої інформації (ч.1 і 2 ст. .203-1). Також в обвинуваченні є пункти про погрози суддям, посадовцям та перешкоджання законній діяльності журналіста.

Як повідомлялося, 23 травня літак ірландської авіакомпанії Ryanair, що летів з Афін у Вільнюс через повітряний простір Білорусі, здійснив вимушену посадку в Мінську.

Після приземлення було затримано двох пасажирів – колишнього редактора опозиційного Телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича та його подругу, громадянку РФ Софію Сапегу.

Після інциденту з літаком Європейська рада вирішила вжити додаткових індивідуальних санкцій проти посадових осіб та державних установ Білорусі, а також обмежувальних заходів проти економіки країни.

Згодом з'явилися відеозаписи із зізнаннями Протасевича та Сапеги. Зокрема, Сапега на записі каже, що редагувала Телеграм-канал про білоруських силовиків "Чорна книга Білорусі".

Після фальсифікації президентських виборів у Білорусі в серпні 2020 року в країні розпочалися масові акції протесту. Режим Лукашенка, легітимність якого не визнали ЄС і більшість демократичних країн світу, розпочав жорстокі репресії проти учасників протестів, опозиції, незалежної преси, правозахисників та громадських активістів.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: