fbpx
Сьогодні
16:46 20 Гру 2021

Офіційно: у ДБР підтвердили повідомлення Порошенку про підозру у держзраді

Фото DW

У Держбюро розслідувань (ДБР) офіційно підтвердили повідомлення п'ятому президенту України Петру Порошенку про підозру у вчиненні державної зради та сприянні діяльності терористичних організацій.

Як повідомляється на сайті ДБР, слідчі розслідують кримінальне провадження щодо організації злочинної схеми постачання вугілля із тимчасово окупованих територій та сприяння терористичним організаціям "ЛНР" та "ДНР" групою громадян України на загальну суму близько 1,5 мільярда гривень.

Зокрема, Порошенко підозрюється у тому, що він, діючи за попередньою змовою групою осіб, зокрема з числа представників вищого керівництва Російської Федерації, сприяв діяльності терористичних організацій "ЛНР" та "ДНР".

Нагадується, що восени цього року у вказаному провадженні вже повідомлено про підозру ще одному із чинних народних депутатів – Віктору Медведчуку – та колишньому міністру енергетики Володимиру Демчишину.

"Вони підозрюються у купівлі за державні кошти в ОРДЛО вугілля. На думку слідства, своїми діями фігуранти провадження поставили енергетичну сферу України у залежність від Російської Федерації та терористичних організацій. Що, у свою чергу підірвало економічну безпеку держави у 2014-2015 роках, позбавило можливостей для диверсифікації джерел постачання енергетичних ресурсів, а також надало РФ більш широкі можливості для подальшого втручання у внутрішні справи України і ведення проти неї підривної діяльності", – пояснили у ДБР.

Нагадується, що провадження здійснюється ч. 1 та ч. 3 ст. 258-5 (фінансування тероризму), ч. 1 ст. 111 (державна зрада) та ч. 1 ст. 258-3 (сприяння діяльності терористичної організації) КК України.

Санкціями вищевказаних статей передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

У ДБР уточнили, що у зв'язку із неможливістю вручення письмового повідомлення про підозру особисто його було вручено у спосіб, передбачений Кримінальним процесуальним Кодексом (направлено за місцем проживання, реєстрації, а також за місцем роботи).

Раніше стало відомо, що Порошенку підписали підозру у державній зраді через постачання вугілля з окупованого Донбасу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: