fbpx
Сьогодні
16:26 20 Гру 2021

Литва сприятиме вступу України до НАТО, — Науседа

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що його країна готова допомогти Україні зі вступом до НАТО та підкреслив, що спроби РФ проводити "червоні лінії" неприйнятні у ХХІ ст.

Про це президент Литви заявив під час брифінгу за підсумками саміту Люблінського трикутника із Володимиром Зеленським і лідером Польщі Анджеєм Дудою.

"Литва послідовно підтримує суверенітет, територіальну цілісність України в рамках міжнародно визнаних кордонів. Ми готові разом працювати у боротьбі з наслідками агресії проти України і в допомозі України з вступом до НАТО", – сказав Науседа.

За словами президента, у спільній заяві лідери Литви та Польщі ще раз висловили підтримку України та її членства в ЄС і НАТО.

Він додав, що своїми діями Росія намагається тиснути на Україну та створює загрозу між тісними зв'язками держави з ЄС і НАТО.

"Ніхто не має права накладати вето і впливати на рішення і вибір незалежних держав. У нас дуже простий і чіткий сигнал: наслідки будуть дуже тяжкі для Росії, всі спроби намалювати нову "червону лінію" будуть неприйнятними у XXI столітті в Європі", – наголосив Науседа.

Президент Литви також зазначив, що "Північний потік-2" – це геополітичний проєкт Росії, який продовжує загрожувати енергетичній безпеці Європі. Він закликав обмежити використання енергетичних ресурсів як інструмент політичного тиску.

Як повідомлялося, у понеділок відбувся саміт лідерів Люблінського трикутника – президентів України, Польщі та Литви в резиденції "Синьогора" в с. Гута Івано-Франківської області.

Люблінський трикутник був утворений у липні 2020 року міністрами закордонних справ України, Польщі та Литви, які підписали Спільну декларацію щодо заснування нового регіонального альянсу. Серед пріоритетів діяльності формату – посилення регіону, зміцнення безпеки, інтеграція України до ЄС і НАТО, розвиток економічної співпраці, спільна протидія гібридним загрозам.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: