4 млрд грн: такі збитки від корупції в енергетиці

 Розмір збитків від корупції, викритої в паливно-енергетичному комплексі України, перевищує чотири мільярди гривень.

Про це заявив директор НАБУ Артем Ситник під час презентації Антикорупційного огляду енергетичного сектору в Україні Організації економічного співробітництва та розвитку.

Як зазначається, дослідження, з-поміж іншого, висвітлює проблеми, пов'язані з виявленням, розслідуванням корупційних злочинів. В тому числі конфіскацією та поверненням активів, а також ухваленням судових рішень, санкцій та виконанням судових рішень.

"Від початку роботи НАБУ паливно-енергетичний комплекс (ПЕК) був і залишається одним з основних напрямків діяльності детективів. Недарма перші кримінальні провадження стосувались саме зловживань в цій галузі, вони вже розслідувані та слухаються в суді", – відзначив Ситник під час панельної дискусії "Розслідування та переслідування корупції в енергетичному секторі".

Також мова йшла про "газову справу", розпочату за фактом заволодіння понад 1,6 млрд грн від видобутку та продажу газу через договори спільної діяльності. А також про розслідування щодо заволодіння 600 млн грн двох державних підприємств — "СхідГЗК" та "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом".

"В обох випадках організаторами схем обвинувачення вважає колишніх народних депутатів України", – зауважив директор НАБУ.

Загалом зловживання в паливно-енергетичному комплексі НАБУ розслідувало в межах понад 380 кримінальних проваджень. Серед яких у більш ніж 100 провадженнях розслідування закінчене — справи в судах.

"На лаві підсудних опинилися понад 75 осіб. Стосовно двох із них є вироки суду з реальним ув'язненням, які набули законної сили. Розмір збитків, встановлених через корупцію, викриту в паливно-енергетичному комплексі у справах, які в суді, перевищує 4 млрд грн", — підкреслив Ситник.

Також  НАБУ та САП повідомили про підозру позаштатному раднику міністра енергетики України. Колишнього директора державного підприємства «Оператор ринку» звинувачують у заволодінні 2,15 млн грн коштів.

За даними слідства, упродовж 2019-2020 років посадовець, зловживав службовим становищем. Незаконно заволодів коштами державного підприємства на загальну суму понад 2,15 млн грн, видаючи накази про виплату собі заохочувальних виплат у вигляді премій, заохочень та надбавок.

Свіжі дописи

  • Новини

У столиці Грузії проходить черговий протест через закон про “іноагентів”

У неділю, 28 квітня, в Тбілісі проходить акція протесту проти законопроєкту про "іноагентів" під гаслом… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Старшокласникам викладатимуть курс “Агросфера”: навіщо це рішення

За сприяння Проєкт USAID "Економічна підтримка України"(Проєкт USAID) експерти громадської організації СвітОсвіт створили навчальний шкільний… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Уже понад 30 000 пакунків з екопідгузками відправлено українським малюкам

У різних куточках нашої країни уже понад 30 тисяч українських родин в межах спільного проєкту… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Ковтун став четвертим українським гімнастом в історії, який здобув два особистих “золота” на Євро

Спортсмен Ілля Ковтун став четвертим українським гімнастом в історії, що здобув два особистих "золота" на… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

У Вашингтоні пройшла акція на підтримку України: висадили соняшники під російським посольством

Українські активісти, дипломати, небайдужі громадяни США та інших країн третій рік поспіль висаджують перед посольством… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

П’єса-феєрія “Лісова пісня” Лесі Українки вийшла італійською

"Лісова пісня" (Il canto della foresta) Лесі Українки вийшла італійською мовою. У найбільшому італійському видавництві… Читати більше

Sunday April 28th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.