fbpx
Сьогодні
20:49 20 Гру 2021

 4 млрд грн: такі збитки від корупції в енергетиці

Ситник Артем, фото "Обозреватель"

 Розмір збитків від корупції, викритої в паливно-енергетичному комплексі України, перевищує чотири мільярди гривень.

Про це заявив директор НАБУ Артем Ситник під час презентації Антикорупційного огляду енергетичного сектору в Україні Організації економічного співробітництва та розвитку.

Як зазначається, дослідження, з-поміж іншого, висвітлює проблеми, пов'язані з виявленням, розслідуванням корупційних злочинів. В тому числі конфіскацією та поверненням активів, а також ухваленням судових рішень, санкцій та виконанням судових рішень.

"Від початку роботи НАБУ паливно-енергетичний комплекс (ПЕК) був і залишається одним з основних напрямків діяльності детективів. Недарма перші кримінальні провадження стосувались саме зловживань в цій галузі, вони вже розслідувані та слухаються в суді", – відзначив Ситник під час панельної дискусії "Розслідування та переслідування корупції в енергетичному секторі".

Також мова йшла про "газову справу", розпочату за фактом заволодіння понад 1,6 млрд грн від видобутку та продажу газу через договори спільної діяльності. А також про розслідування щодо заволодіння 600 млн грн двох державних підприємств — "СхідГЗК" та "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом".

"В обох випадках організаторами схем обвинувачення вважає колишніх народних депутатів України", – зауважив директор НАБУ.

Загалом зловживання в паливно-енергетичному комплексі НАБУ розслідувало в межах понад 380 кримінальних проваджень. Серед яких у більш ніж 100 провадженнях розслідування закінчене — справи в судах.

"На лаві підсудних опинилися понад 75 осіб. Стосовно двох із них є вироки суду з реальним ув'язненням, які набули законної сили. Розмір збитків, встановлених через корупцію, викриту в паливно-енергетичному комплексі у справах, які в суді, перевищує 4 млрд грн", — підкреслив Ситник.

Також  НАБУ та САП повідомили про підозру позаштатному раднику міністра енергетики України. Колишнього директора державного підприємства «Оператор ринку» звинувачують у заволодінні 2,15 млн грн коштів.

За даними слідства, упродовж 2019-2020 років посадовець, зловживав службовим становищем. Незаконно заволодів коштами державного підприємства на загальну суму понад 2,15 млн грн, видаючи накази про виплату собі заохочувальних виплат у вигляді премій, заохочень та надбавок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: