fbpx
Сьогодні
Огляд 13:05 20 Гру 2021

Україна — Естонія: 20 дієвих діджитал-інструментів

English version here

7 грудня 2021 року засновники 20-ти актуальних діджитал-інструментів зібрались на одному заході — Цифровій антикорупційній конференції. Тут презентували 20 різних інструментів, завдяки яким кожен мешканець (кожна мешканка) країни може перевірити дії влади, зокрема запобігати та протидіяти корупції. 

На конференції були присутні зокрема Михайло Федоров (Віцепрем'єр-міністр – Міністр цифрової трансформації України) та Атс Кюбарсепп (Голова Бюро щодо боротьби з корупційними злочинами Центральної кримінальної поліції в Естонії). Більше про перебіг конференції ви можете дізнатись ось тут. А ми розповімо про інструменти, які презентували під час конференції і які точно стануть в нагоді журналістам, громадським діячам, представникам державних органів, а також кожному, хто має бажання проконтролювати дії влади.

До речі, Естонія — одна з найбільш прогресивних країн Європи в питанні діджитал-інструментів, зокрема інструментів контролю влади. І досвід Естонії особливо корисний Україні, яка за темпом розвитку діджитал-інструментів також серед лідерів в Європі. Отже, розповідаємо, що презентувати естонці та українці — тримайте топ антикор-інструментів.

Офіс ефективного регулювання (BRDO, https://brdo.com.ua/), Україна

Офіс ефективного регулювання BRDO (https://brdo.com.ua/) — це провідний незалежний аналітичний центр у сфері економічного регулювання з фокусом на впровадженні. Офіс створений 2015 року як неурядова неприбуткова організація для допомоги уряду в проведенні середньо- та довгострокових економічних реформ для покращення бізнес-середовища в умовах політичної нестабільності.

Діджиталізація як інструмент боротьби з корупцією в окремих сферах політики

OpenUp, Україна (www.openup.org.ua) допомагає створити запит на свободу інформації у вигляді відкритих даних, скарги до Офісу Уповноваженого з прав людини та позовної заяви про оскарження незаконної відмови у наданні даних. 

Prozorro.Продажі, Україна (www.prozorro.sale). Система онлайн-аукціонів вибудовує цілу інфраструктуру для управління державним та комунальним майном, що дозволяє оцінити розмір ринку, побачити тенденції та ринки, відслідковувати хід аукціонів, бачити ціни, за якими продається чи здається в оренду різне державне майно. 

CoST Україна — Портал публічних відкритих даних інфраструктурних проектів «Прозора інфраструктура», Україна https://portal.costukraine.org/. Модуль спрямований на підвищення прозорості та підзвітності в будівництві інфраструктури та зменшення неефективного управління та корупції в цій сфері. 

Приховані інтереси, Україна (https://interes.shtab.net/). Інструмент є першим цифровим інструментом для виявлення прихованих інтересів державних службовців, який використовується співробітниками Національного агентства з питань запобігання корупції для пошуку можливих зв'язків, які можуть свідчити про конфлікт інтересів. Алгоритм знаходить можливі корупційні зв'язки між людьми та компаніями, перевіряє ризиковані подарунки та визначає 11 типів потенційних ризиків, використовуючи інформацію з відкритих джерел. 

YouControl, Україна (www.YouControl.com.ua). YouControl дозволяє користувачеві бачити історію та зв'язки підрядників. Можна швидко визначити ступінь ризику співпраці з ними. 

Золото партій, Україна (https://zp.chesno.org/). Золото партій є єдиним джерелом відкритих даних про фінансування політичних партій та виборчих кампаній в Україні. 

Дорожня карта боротьби з корупцією за допомогою відкритих даних, Україна (www.fightcorruption.opendatacharter.net/). Дорожня карта боротьби з корупцією за допомогою відкритих даних є інтерактивним інструментом для підтримки реформаторів відкритого уряду, які хочуть просувати антикорупційні зобов'язання OGP, використовуючи дані у своїй країні. 

На конференції також презентували діджитал-інструменти Естонії, Латвії, Литви, Македонії, Грузії, Румунії, Молдови та загальноєвропейські.

Більш детально про конференцію — ось тут: https://dacc.org.ua/ 

Більш детально про кожен із інструментів — ось тут: https://dacc.org.ua/programa/ 

Організували подію ГО «Антикорупційний штаб» (Київ, Україна) та Трансперенсі Інтернешнл Естонія (Таллінн, Естонія). Конференція відбулась за фінансової підтримки Європейського Союзу і Black Sea Trust for Regional Cooperation, проєкту German Marshall Fund США.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: