fbpx
Сьогодні
09:45 18 Гру 2021

У Львові планують відкрити відділення трансплантації кісткового мозку дорослим

У Першому територіальному медичному об'єднанні Львова планують вже наступного року відкрити відділення трансплантації кісткового мозку (ТМК).

Про це у Фейсбуці повідомив генеральний директор медоб'єднання Олег Самчук.

«Уже наступного року ми відкриємо відділення ТКМ на 12 боксів і розпочнемо надавати допомогу українцям з раком крові, лімфомами та імунодефіцитами. Зокрема вчора бюджетним комітетом ВР була підтримана пропозиція МОЗ виділити Першому територіальному медичному об'єднанню міста Львова майже 30 млн грн у якості субвенції на закупівлю необхідного для трансплантації кісткового мозку (ТКМ) обладнання», – зазначив Самчук.

Лікар повідомляє, що за потреби у 750 алогенних трансплантацій кісткового мозку щороку, цьогоріч в Україні їх виконано лише 47.

Алогенна ТКМ – це пересадження гемопоетичних стовбурових клітин від родинного чи неродинного донора. Люди, які не мають змоги отримати таку допомогу в нашій країні, їдуть за кордон, переважно в Туреччину. Платить здебільшого держава. Цьогоріч це майже пів мільярда гривень.

«Не фінансувати медицину інших країн, а виконувати ТКМ українцям в Україні – це те, що ми точно можемо зробити. Досвід органної трансплантації доказ тому», -додав Самчук.

Зараз в лікарні ремонтують приміщення, споруджують стерильні бокси, закуповують обладнання, паралельно навчають фахівців, щоб почати успішно працювати.

Як повідомлось, першу операцію з пересадки кісткового мозку дорослому пацієнту від іноземного донора провели в кінці серпня в черкаські лікарі. Черкаський обласний медичний заклад отримав акредитацію в одній з європейських клінік і доступ до європейського банку, який налічує понад 30 млн донорів (в Україні таких лише до 5 тис.). Це кардинально змінило спроможності України щодо продовження життя багатьом невиліковним хворим з тяжкими захворюваннями.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: