fbpx
Сьогодні
09:57 18 Гру 2021

У Києві стартує культурно-мистецька кампанія "Щедрик: магія Різдва"

Культурно-мистецька кампанія «Щедрик: магія Різдва»  розпочнеться в суботу, 18 грудня 2021 року концертом на Михайлівській площі та яскравою анімацією на будівлі Дипломатичної академії.

Про це повідомляє пресслужба МЗС.

"Англомовний варіант нашого Щедрика у ці дні лунає в усьому світі. МЗС ініціювало масштабну інформаційну кампанію, аби розказати іноземцям про цей різдвяний шедевр, який Україна подарувала світові. Як і сто років тому, Щедрик виконує дипломатичну місію: показує творчу, креативну та проактивну Україну, яка створює додану вартість для себе та інших. Така мета цілком відповідає і нашій Стратегії зовнішньополітичної діяльності. Починаємо кампанію тут, у Києві, а вже наступного року вона помандрує до США", – розповів міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

Як зазначається, концерт та анімація – перші заходи різдвяної кампанії, що триватиме до 16 січня 2022 року.

Концерт 18 грудня триватиме з 18.00 до 23.00 на Михайлівській площі.

Під час концерту прозвучить відома мелодія «Щедрик» та інші українські різдвяні колядки та пісні у виконанні Злати Огнєвіч, KRUTЬ, Національного заслуженого академічного симфонічного оркестру України, Національної заслуженої академічної капели України «ДУМКА», джазового вокального чоловічого секстету «MANSOUND» та інших виконавців.

Концерт супроводжуватиметься 2D і 3D анімацією. На будівлі Дипломатичної академії України на Михайлівській площі представлять чотири історичні етапи Щедрика: язичницький період й український контекст пісні, європейський, американський період та сучасність. Відеомапінг транслюватиметься у вечірні години 18, 19, 25 та 26 грудня.

Захід організовують Міністерство культури та інформаційної політики України разом з Державним агентством України з питань мистецтв та мистецької освіти та Міністерством закордонних справ України.

Кампанія продовжиться у новому році. 12 січня МЗС разом з партнерами представить мультимедійну інсталяцію в Довженко-Центрі. Виставка, що триватиме до 16 січня, мовою сучасного мистецтва, через використання звуку, проєкцій, анімацій, кінетичних об'єктів, розкаже історію Щедрика, точки перетину музичної композиції з історією України та світовою культурою.

Довідка

"Щедрик" — всесвітньо відомий твір для хору українського композитора Миколи Леонтовича, який був створений на початку ХХ століття. 5 жовтня 1922 року український хор Олександра Кошиця дав прем'єрний концерт у найпрестижнішому концертному залі Нью-Йорка Carnegie Hall. Саме в цей день відбулась американська прем'єра "Щедрика".

Після того, як у 1936 році популярний американський композитор українського походження Петро Вільговський написав низку англійських текстів до композиції "Щедрик", його англомовна версія, відома як "Дзвінка колядка, Колядка дзвонів" (Carol of the Bells), стала однією з найпопулярніших різдвяних пісень у світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: