Генасамблея ООН схвалила посилену резолюцію щодо ситуації з правами людини у Криму

Генеральна Асамблея ООН 16 грудня схвалила оновлену та посилену резолюцію "Ситуація з правами людини у тимчасово окупованих Автономній Республіці Крим та м.Севастополь, Україна".

Як повідомив представник України при ООН Сергій Кислиця, документ прийняли 65 голосами "за", передає "ЄП".

25 країн проголосували проти і ще 85 – утрималися.

Це шоста резолюція Генасамблеї ООН щодо прав людини в окупованому Криму і, за словами глави МЗС України Дмитра Кулеби – вже 11-та у контексті міжнародного реагування на протиправну анексію Криму.

"Цьогоріч нам вдалося внести в текст відповідальність Росії за дотримання прав кримських татар як корінного народу Криму, а також вимогу скасувати вироки, винесені заочно щодо лідерів кримськотатарського народу та кримських татар", – зазначає Дмитро Кулеба.

Резолюція вимагає від Росії припинити безпідставні затримання та арешти мешканців Криму, звільнити незаконно утримуваних за гратами громадян України, зокрема Еміра-Усеїна Куку, Галину Довгополу, Сервера Мустафаєва, Владислава Єсипенка, Нарімана Джеляла та інших.

Резолюція містить заклик до РФ припинити політику примусової зміни демографічного складу Криму, засуджує проведений Росією Всеросійський перепис населення.

У документі наголошують на негативних наслідках нарощування Росією своїх військових сил на окупованому півострові і численних військових навчань.

Резолюція наголошує на виключній відповідальності Росії як держави-окупанта в забезпеченні мешканців Криму питною та прісною водою.

Документ закликає держав-членів ООН посилити співпрацю в рамках Кримської платформи задля поліпшення ситуації з правами людини в Криму.

Серед 25 держав, які проголосували "проти" – Росія, Білорусь, Китай, Вірменія, Сербія, Іран, Казахстан, Киргизстан, Індія, Саудівська Аравія, Сирія та низка країн Африки та Латинської Америки.

Нагадаємо, 9 грудня Генеральна асамблея ООН схвалила посилену резолюцію щодо мілітаризації Росією окупованого Криму.

Свіжі дописи

  • Новини

Сили оборони підтвердили, що війська рф прорвалися та контролюють частину Очеретиного на Донеччині

Російсько-окупаційні війська прорвалися до селища Очеретине, що поблизу Авдіївки Донецької області, там їм вдалося закріпитися.… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

ISW: ЗСУ зможуть стабілізувати фронт та наприкінці року почнуть обмежений контрнаступ

Російська армія таки використає окремі переваги й адаптацію, щоб створити суттєву загрозу для українських Сил… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Армія рф знову втратила майже 1100 своїх солдатів, а також 11 танків та 43 артсистеми

Минулої доби, 27 квітня, Сили оборони ліквідували ще майже 1100 загарбників, таким чином загальні втрати… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Генштаб: найгарячіше на Авдіївському напрямку, ворог атакував позиції ЗСУ 35 разів

Минулої доби, 27 квітня, російські війська на Куп’янському та Лиманському напрямках штурмували активно укріплення Сил… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Під ранок ворожі дрони завдали удару по Миколаєву: пошкоджений готель, виникла пожежа

Через російську атаку безпілотників рано-вранці 28 квітня у Миколаєві зафіксували суттєві пошкодження цивільної інфраструктури, зокрема… Читати більше

Sunday April 28th, 2024
  • Новини

Окупанти вночі атакували Україну “Шахедами” та БпЛА іншого типу: ППО знищила 5 ворожих цілей

У ніч на 28 квітня російсько-окупаційні війська атакували територію України як ударними дронами типу "Шахед",… Читати більше

Sunday April 28th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.