fbpx
Сьогодні
Відео 11:54 17 Гру 2021

Електронні сигарети прирівняли до звичайних: Радуцький розповів про ризик контрабанди

Україна може зіткнутися з проблемою збільшення контрабанди електронних сигарет після їхнього урівняння зі звичайними. Але неповнолітнім усе-таки важко буде їх купити.

Так вважає очільник комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації Михайло Радуцький, заявивши про це у програмі Громадського.

Він пояснив: якщо після впровадження нового закону сигарети все-таки продаватимуть контрабандою, купити їх неповнолітнім буде важко.

«Дитині важко купити контрабас. Якщо ми про вас чи про мене кажемо, то розуміємо: пішли на ринок і знаємо приблизно. Дитині це важко зробити. З тим, що є ризик контрабанди, я абсолютно погоджуюся. Але я довіряю сьогодні нашій Нацполіції. Думаю, вона теж розуміє, що буде контрабанда, і застосує ті речі, які не дозволять збільшити її кількість», — каже Радуцький.

Політик зазначає, що відповідно до досліджень, 50% дітей починають палити саме через те, що е-цигарки та ТВЕНи мають фруктові смаки: малини, бананів, полуниці, персиків тощо.

Нагадаємо, 16 грудня Рада в цілому ухвалила антитютюновий законопроєкт №4358.

📍Законопроєкт прирівнює пристрої для нагрівання тютюну та електронні сигарети до звичайних. Відтепер їх не можна буде курити в громадських приміщеннях.

📍 Також законопроєкт забороняє продавати електронні пристроїв для куріння неповнолітнім чи рекламувати їх.

📍 Законопроєкт також забороняє продаж ароматизованих смакових (фруктові, цукерки, ментол та ін.) тютюнових виробів та електронних сигарет, рідин і заправних контейнерів. У пояснювальній записці йдеться, що такі вироби приваблюють дітей та молодь до початку курінням, створюючи хибне враження про наслідки вживання тютюнових виробів.

Як уточнили в Міністерстві охорони здоров'я, закон набирає чинності через 18 місяців із дня його опублікування.

📍 Крім того, попередження про наслідки куріння тепер має бути комбінованим, тобто містити картинку й текст, і займати 65% від розміру пачки.

📍 Також 30% пачки тепер займатиме попередження на пакуваннях електронних сигарет і рідин для них.

📍 Також змінами в закон України № 2899-IV "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення" вноситься нова стаття, яка регулює вимоги щодо здійснення діяльності, пов'язаної з виробництвом, оптовою та роздрібною торгівлею, експортом і імпортом електронних сигарет та заправних контейнерів, а також стаття щодо звітності про інгредієнти та викиди.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: