fbpx
Сьогодні
19:08 16 Гру 2021

Гетманцев заявив, що у кінці року державний борг становитиме майже 2,64 млрд грн

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев заявив, що за 10 місяців із початку 2021 року показники державного боргу України знизилися.

Про це повідомляє Укрінформ.

"За 10 місяців з початку року показники держборгу у гривні, держборгу на душу населення, держборгу до ВВП знизилися. Держборг у гривні знизився на 4,4%, або на 113,3 млрд грн. У валютному еквіваленті держборг зріс на 2,6%, або на $2,38 млрд. Основна причина таких різноспрямованих тенденцій – зміцнення курсу гривні щодо долара за відсутності значних обсягів розміщення нового держборгу для фінансування дефіциту бюджету", – зазначив Гетманцев.

За оцінками комітету ВР станом на 31 грудня 2021 року державний борг у гривневому еквіваленті становитиме близько 2 640 млрд грн, або 52,3% ВВП.

"Підсумкова цифра держборгу багато в чому залежатиме від того, чи Мінфін використовуватиме для фінансування дефіциту залишок від розподілу СПЗ (спеціальних прав запозичення, – ред.) чи обійдеться борговими інструментами", – підкреслив Гетманцев.

За словами Гетманцева, за січень-жовтень 2021 року держборг на душу населення знизився на 3,8%. Співвідношення держборгу до ВВП зменшилось із 60,8% на кінець 2020 року до 48,3% ВВП на 31 жовтня 2021 року. Однак, темпи акумулювання держборгу під кінець 2021 року прискоряться.

Попри те, що очікується приріст держборгу, його динаміка залишиться стриманою. Як пояснив Гетманцев, цьому сприятиме відносна валютна стабільність, розподіл СПЗ МВФ на суму 1,9 млрд СПЗ, або $2,7 млрд, більшу частину яких станом на 1 грудня 2021 року використали на фінансування дефіциту держбюджету, а також менший, ніж планувалося, фактичний дефіцит бюджету і фіскальна консолідація (політика, націлена на скорочення дефіциту бюджету та скорочення накопичення боргу, – ред.) протягом більшої частини року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: