fbpx
Сьогодні
10:43 16 Гру 2021

Будівля Міненерго заговорила словами екоактивістів

English version here

«Україно, відмовся від вугілля до 2035», – так заговорило сьогодні Міністерство енергетики. Щоправда, поки не політики, а лише будівля, на яку висвітили проекцію представники громадської організації «Екодія». Так громадськість хоче наголосити, що питання відмови від вугілля вже давно горить як для всього світу, так і для України.

Перехід країни на відновлювану енергетику зменшить залежність від ресурсу, що вичерпується, покращить стан довкілля, дозволить демонополізувати галузь та сприятиме створенню десятків тисяч нових робочих місць.

«Спалювання вугілля в енергетиці – одна з найбільших причин забруднення повітря в Україні та викидів парникових газів, що спричиняють кліматичну кризу. Встановлення чіткої дати відмови від цього ресурсу допоможе країні краще спланувати подальші кроки для переходу на більш чисті відновлювані джерела енергії, а також для справедливої трансформації регіонів, що можуть постраждати через відмову від вугілля», – коментує Костянтин Криницький, керівник відділу енергетики ГО Екодія.

На міжнародній кліматичній конференції COP26 українська делегація приєдналася до міжнародної антивугільної коаліції Powering Past Coal Alliance і пообіцяла відмовитися від вугілля на державних електростанціях до 2035-го року.

Однак, після її завершення віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина спростувала цю інформацію. За її словами, Кабмін не затверджував дати офіційно і Міністерство енергетики має «провести переговори з Альянсом, щоб скоригувати цю цифру», адже вона «не відображає … офіційної позиції [уряду]».

Наразі Міненерго працює над новою Енергетичною стратегією до 2050 року. Саме цей документ визначатиме долю сектору у найближчі роки і, на думку громадськості, він має закріпити дату відмови від вугілля на офіційному рівні.

Рубрика:
Екологія

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: