fbpx
Сьогодні
14:36 15 Гру 2021

Верховна Рада у четверг голосуватиме за антитютюновий законопроєкт № 4358: чому це важливо

Цього тижня Верховна Рада у другому читанні розгляне  антитютюновий законопроєкт №4358, який покликаний захистити дітей та молодь від негативних наслідків впливу тютюну та електронних пристроїв для куріння

Антитютюновий законопроєкт №4358 планують винести на голосування цього четверга. Про це під час засідання Погоджувальної ради повідомив голова Комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький. Заступник голови Парламенту Олександр Корнієнко та заступник голови монобільшості Андрій Мотовиловець також закликали Парламент ухвалити №4358 у другому читанні. Показово, що у першому читанні законопроєкт №4358 підтримали переважною більшістю всі фракції та депутатські групи парламенту – 339 голосів,  а це більше ніж конституційна більшість.

Проєкт закону  повністю відповідає Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та імплементує Директиву 2014/40/ЄС. Запровадження Директиви знизило поширеність куріння у країнах Євросоюзу у 2014-2020 роках на 20% серед дітей та на 13% серед дорослих. 

Як свідчить Глобальне опитування молоді щодо вживання тютюну (GYTS) близько 15% усіх підлітків віком 13-15 років вживають тютюнові вироби. Вперше за 10 років динаміка поширеності куріння серед молоді 18-30 років перейшла від зниження до зростання: у 2020 році поширеність щоденного куріння серед молоді склала 30,4% у той час, як у 2019 р. була на рівні 27,6%

Норми законопроєкту № 4358 ґрунтуються на Рамковій конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та Директиві 2014/40/ЄС, які передбачають обмеження на застосування тютюновою індустрією маркетингових технологій, спрямованих на підвищення привабливості тютюнових виробів, стимулювання продажів і створення ілюзії меншої шкоди. Норми, передбачені  законопроєктом 4358 підтримують понад 87% українців, а також ВООЗ та Світовий банк.

законопроект 4358

Антитютюновий законопроєкт № 4358, має декілька головних компонентів, які знизять поширеність куріння в Україні, особливо — серед дітей.

  • Заборона реклами електронних пристроїв для куріння;
  • Заборона продажу неповнолітнім тютюнових виробів електричного нагрівання (ТВЕН) ;
  • Забороняється продаж сигарет зі смаками та ароматом (приміром, фруктів, ягід чи солодощів) – наразі це діє як своєрідний "гачок" і приманка для залучення дітей до куріння;
  • Збільшення медичних попереджень на упаковках сигарет до 65%;
  • Заборона вживання тютюнових виробів для нагрівання у громадських місцях — як зі звичайними сигаретами.

За твердженням авторів проєкту, антитютюнове законодавство в Україні не оновлювалося понад 9 років і потребує негайних змін. Щороку через епідемію куріння помирає 85 тисяч громадян України. Економічні збитки для держави через затрати на лікування та втрату працездатності курців сягають 3,2% ВВП — торік ця сума сягнула майже 5 млрд доларів. Ухвалення законопроєкту №4358 врятує тисячі життів українців від передчасної смертності та створить такі умови, щоб майбутні покоління ніколи не почали курити. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: