fbpx
Сьогодні
22:46 14 Гру 2021

Верховний суд ЄС встановив, що одностатевих батьків та їхніх дітей мають визнавати сім'єю

Фото seventeen.com

Верховний суд Європейського Союзу ухвалив, що одностатеві батьки та їхні діти мають бути визнані сімʼєю в усіх державах-членах блоку. Це рішення остаточне і не підлягає оскарженню.

Про це повідомляє Euronews.

Суд ухвалив рішення у вівторок, 14 грудня. Він визнав: якщо одна країна визнає спорідненість батьків з дитиною, то кожна держава-член має зробити те саме, щоб гарантувати право дитини на вільне пересування.

Справу передали до суду після того, як влада Болгарії відмовила у видачі свідоцтва про народження дочки одностатевій парі на тій підставі, що у дитини не може бути двох матерів. Болгарка Каліна Іванова та британка Джейн Джонс — мами дівчинки Сари, яка народилася в Іспанії у 2019 році. Але жодна з них не має іспанського походження, а це означає, що громадянство цієї країни дитина не отримає, а відповідно до Закону про британське громадянство 1981 року Джонс не може передати британське громадянство своїй дочці, оскільки та народилася в Гібралтарі. На цій підставі Іванова попросила болгарське громадянство для своєї дитини, але прохання відхилили, тому що в Болгарії одностатеві шлюби та партнерства юридично не визнані.

Унаслідок цього дитина могла опинитися без громадянства, не могла залишити країну проживання (Іспанію), у неї також не було особистих документів, що обмежувало її доступ до освіти та сфери охорони здоровʼя. Зрештою суд ЄС ухвалив, що дитині має бути виданий болгарський паспорт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: